Biden: Čista energija je pitanje nacionalne sigurnosti

‘Brutalan i ničim izazvan napad Rusije na Ukrajinu potaknuo je globalnu energetsku krizu i naglasio potrebu za postizanjem dugoročne pouzdane energetske sigurnosti’, smatra Joe Biden.

Dobra vijest je da klimatska i energetska sigurnost idu ruku pod ruku, smatra Biden (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden je izjavio da ruska invazija na Ukrajinu pokazuje da je prelazak na obnovljivu energiju pitanje nacionalne sigurnosti, ali i ključ za sprečavanje globalnog zatopljenja, javlja AFP.

“Brutalan i ničim izazvan napad Rusije na susjednu Ukrajinu potaknuo je globalnu energetsku krizu i naglasio potrebu za postizanjem dugoročne pouzdane energetske sigurnosti”, rekao je Biden na virtualnom Forumu energije i klime u Bijeloj kući.

“Dobra vijest je da klimatska i energetska sigurnost idu ruku pod ruku”, kazao je Biden, prenosi Fena.

Nezadovoljstvo zbog porasta cijena goriva

Ovo je bilo treće Bidenovo sazivanje Foruma velikih ekonomija o energiji i klimi od kako je preuzeo dužnost 2021. godine, uz obećanje da će Sjedinjene Američke Države učiniti vodećim u svjetskim pokušajima da se zaustavi katastrofalno globalno zatopljenje.

Ovo dolazi upravo u trenutku kada se Biden suočava s nezadovoljstvom javnosti zbog naglog porasta cijena goriva koje su posljedica ruske invazije na Ukrajinu.

U isto vrijeme evropske zemlje se bore pronaći načine kako izbjeći ovisnost o ruskom uvozu nafte i plina.

Na forumu je govorio i generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres koji je oštro kritizirao naftnu i plinsku industriju, optuživši je da se koriste istom taktikom kao i duhanske kompanije, plasirajući “lažni narativ kako bi njihova odgovornost za klimatske promjene bila umanjena”.

Opće povećanje cijena dobara i usluga

“Ništa ne može biti jasnije ili prisutnije od opasnosti ekspanzije fosilnih goriva. Čak i kratkoročno, fosilna goriva nemaju političkog ili ekonomskog smisla. Ipak, čini se da smo zarobljeni u svijetu u kojem proizvođači i finansijeri fosilnih goriva imaju potpunu kontrolu nad čovječanstvom”, rekao je Guterres.

Međutim, poruka šefa UN-a bila je u suprotnosti s političkom stvarnošću s kojom se Biden suočava dok pokušava uvjeriti domaću naftnu industriju da pojača proizvodnju.

Amerikanci trenutno plaćaju u prosjeku pet dolara po galonu, u odnosu na tri dolara prije godinu dana, a povećanje cijene goriva ima za posljedicu opće povećanje cijena dobara i usluga.

Izvor: Agencije