UN: Broj djece izbjeglica dostiže rekordan nivo od više od 36 miliona

Više djece no ikada nakon Drugoga svjetskog rata bilo je u bijegu od sukoba, nasilja i drugih kriza širom svijeta krajem 2021. godine, navodi UNICEF.

Rekordan broj djece izbjeglica direktna je posljedica sukoba poput onih u Afganistanu i Jemenu, navodi UNICEF (EPA)

Više djece no ikada nakon Drugoga svjetskog rata bilo je u bijegu od sukoba, nasilja i drugih kriza širom svijeta krajem 2021. godine, objavila je u petak u New Yorku UN-ova agencija za djecu UNICEF.

Prema podacima UNICEF-a gotovo 36,5 miliona djece bilo je prisiljeno napustiti svoje domove od kojih je gotovo 22,8 miliona raseljeno zbog sukoba i nasilja, prenosi Hina.

Brojke predstavljaju povećanje od 2,2 miliona djece izbjeglica širom svijeta od 2020.

Rekordna vrijednost direktna je posljedica sukoba poput onih u Afganistanu i Jemenu, navodi UNICEF.

Ta UN-a agencija za djecu napominje da je još 7,3 miliona djece 2021. ostalo bez domova zbog prirodnih katastrofa.

Poziv na zaštitu

UNICEF poziva vlade širom svijeta da pojačaju zaštitu izbjeglica, migranata i djece.

Budući da brojke datiraju s kraja 2021. godine, one ne uključuju ukrajinsku djecu koja su ostala bez krova nad glavom ili bila prisiljena pobjeći zbog ruske invazije. Sukob je doveo do stvaranja dodatnih dva miliona djece izbjeglica od februara i još 3 miliona djece raseljene unutar zemlje.

Osim toga, djeca i njihove porodice raseljeni su također zbog ekstremnih vremenskih prilika poput suše na Rogu Afrike te velikih poplava u Indiji, Bangladešu i Južnoj Africi.

Više od trećine raseljene djece živi u subsaharskoj Africi (3,9 miliona ili 36 posto), četvrtina ih živi u Evropi i centralnoj Aziji (2,6 miliona ili 25 posto) i 13 posto (1,4 miliona) na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, stoji u saopćenju UNICEF-a.

Osnovnu školu pohađa gotovo dvije trećine sve djece izbjeglica, dok se izbjeglica adolescenata školuje tek približno jedne trećine, dodaje se.

Izvor: Agencije