Toplotni valovi prije ljeta u Evropi najava onoga što dolazi

Kao posljedica klimatskih promjena, toplinski valovi počinju ranije, postaju češći i ozbiljniji, objavila je Svjetska meteorološka organizacija.

U nekim dijelovima Španije i Francuske temperature su porasle više od 10 stepeni Celzija preko prosjeka (EPA)

Toplinski valovi događat će se u budućnosti ranije i češće, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO), ukazujući na toplinske valove koji su ove godine pogodili dijelove Evrope i prije službenog početka ljeta.

“Danas smo, nažalost, svjedoci onoga kako će izgledati budućnost”, rekla je Clare Nullis, glasnogovornica WMO-a, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Ekstremno visoke temperature koje su se proširile iz sjeverne Afrike na južnu Evropu, a očekuje se da će pogoditi Švicarsku i Njemačku ovog vikenda, tipičnije su za julu i augustu, navodi WMO.

Mnogo zemalja pogođeno sušom

U nekim dijelovima Španije i Francuske temperature su nedavno porasle više od 10 stepeni Celzija preko prosjeka za ovo doba godine, kazala je Nullis.

Španija, Portugal, Mađarska i Srbija također su pogođeni sušom, dok su izvan Evrope izdana upozorenja na toplinske valove za gotovo trećinu stanovništva SAD-a ove sedmice.

“Kao posljedica klimatskih promjena, toplinski valovi počinju ranije, postaju češći i ozbiljniji zbog koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi koje su na rekordnom nivou”, rekla je Nullis.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada