Scholz: Neophodno je razgovarati s Putinom, iako nastavlja rat

Njemački kancelar kaže kako će ruskom predsjedniku reći da je pogriješio ako stvarno vjeruje da će opljačkati neku zemlju, a onda se nadati da će se vremena promijeniti i da će sve biti normalno.

Olaf Scholz istakao je da će nastaviti razgovarati s Vladimirom Putinom (EPA)

Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je u petak da je održavanje komunikacije s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bitno, čak i dok Moskva nastavlja svoj rat protiv susjedne Ukrajine.

“Apsolutno je neophodno razgovarati s Putinom i nastavit ću to činiti, kao i francuski predsjednik” Emmanuel Macron, rekao je Scholz u intervjuu za njemačku novinsku agenciju dpa.

Zapadni čelnici nastavljaju s diplomatskim naporima da okončaju rusku invaziju na Ukrajinu, koja je počela 24. februara.

‘Morate povući svoje trupe’

Scholz se dan ranije vratio iz Kijeva, gdje je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, zajedno s Macronom, italijanskim premijerom Mariom Draghijem i rumunskim predsjednikom Klausom Iohannisom.

“Kada razgovaram s Putinom, kažem, naprimjer, iste stvari koje kažem i vama”, rekao je Scholz, prenosi Hina.

Istakao je i da je važno razumjeti da Rusija ne može nametati uslove mira s Ukrajinom.

Scholz je kazao kako će Putinu reći da je pogriješio “ako stvarno vjeruje da će opljačkati neku zemlju, a onda se nadati da će se vremena promijeniti i da će sve biti normalno”.

“Morate povući svoje trupe i morate iznaći sporazum s Ukrajinom koji je prihvatljiv i ispravan za narod Ukrajine”, rekao je Scholz da će poručiti Putinu.

Njemački kancelar je poručio da je “optimističan” po pitanju dogovora evropskih zemalja na idućem samitu o davanju statusa kandidata Ukrajini za Evropsku uniju.

Pronaći zajednički pristup

“Evropa je djelovala jedinstveno nakon ruske agresije na Ukrajinu, i to ćemo nastaviti činiti, tako da sam siguran da ćemo pronaći način da donesemo zajedničku odluku”, rekao je.

“Moramo prihvatiti da je to jednoglasno glasanje 27 država članica i morat ćemo pronaći zajednički pristup, ali prilično sam optimističan da ćemo to uspjeti”, dodao je.

Evropska komisija preporučila je u petak državama članicama da odobre kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, a ista se persepktiva nudi Gruziji uz dodatne uslove.

Evropski lideri sastat će se 23. i 24. juna.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada