Pretres u Kongresu: Trump pritiskao Pencea da poništi izbore

Donald Trump i njegove pristalice, uključujući brojne republikanske članove Kongresa, odbacuju istragu tvrdeći da je riječ o političkom lovu na veštice.

Pristalice Donalda Trumpa su tokom protesta u trenutku dok je Pence predsjedavao sjednicom na kojoj je trebalo da bude potvrđena Bidenova pobjeda pored ostalog uzvikivale: 'Objesite Mikea Pencea' (EPA)

Bivši američki predsjednik Donald Trump vršio je pritisak na svog potpredsjednika Mikea Pencea da poništi rezultate izbora na kojima je Trump poražen, uprkos tome što mu je više puta ukazano da Pence nema ovlaštenja za to, izjavili su nekadašnji pomoćnici bivšeg američkog potpredsjednika tokom pretresa pred odborom koji istražuje napad na američki Kongres 6. januara 2021.

“Mike Pence je rekao ne i odolio je pritisku. Znao je da je to nezakonito i pogrešno. Zbog hrabrosti je bio u izuzetnoj opasnosti”, izjavio je predsjedavajući Istražnim odborom iz redova demokrata Bennie Thompson, prenosi Tanjug.

Tokom pretresa potpredsjednica Istražnog odbora Predstavničkog doma, republikanka Liz Cheney pustila je snimak bivšeg potpredsjednika Pencea u kojem govori o Trumpovim tvrdnjama da je imao pravo da poništi izbore.

“Predsjednik Trump nije bio u pravu. Nisam imao pravo na to”, naveo je Pence u snimku, prenosi Glas Amerike.

Glavni savjetnik bivšeg američkog potpredsjednika Greg Jacob rekao je da je pravni tim Mikea Pencea razmatrao sve izbore koji su održani u SAD-u provjeravajući ima li aktuelni potpredsjednik ovlaštenje da poništi glasove elektorskog koledža.

“Uvidjeli smo da nijedan potpredsjednik tokom posljednjih 230 godina nikada nije tvrdio da ima takvu vrstu ovlaštenja. U historiji SAD-a nikada nije donijeta odluka da se elektorski glasovi vrate na ponovno prebrojavanje”, rekao je Jacob.

‘Lov na vještice’

Trump i njegove pristalice, uključujući brojne republikanske članove Kongresa, odbacuju istragu tvrdeći da je riječ o političkom lovu na veštice.

Trump je u više navrata odbacivao optužbe o prestupima dok je, sa druge strane, ponavljao optužbe da je izborni poraz doživio isključivo zbog izborne prevare od koje je korist imao demokratski kandidat Joe Biden.

Njegove pristalice okupile su se u centru američke prijestolnice na protestu tokom kojeg je ponovio tvrdnje da su predsjedničke izbore obilježile nepravilnosti i krađa.

Kulminacija je bila nasilni upad u zgradu Kongresa, napadi na policiju i članove najvišeg američkog zakonodavnog tijela koji su bili primorani da se kriju i bježe.

U maršu su učestvovale hiljade pristalica Donalda Trumpa koje su u trenutku dok je Pence predsjedavao sjednicom na kojoj je trebalo da bude potvrđena Bidenova pobjeda pored ostalog uzvikivale: “Objesite Mikea Pencea”.

Tokom nereda život je izgubilo pet osoba, dok je povrijeđeno više od 140 policajaca. Privedeno je i optuženo više od 840 osoba.

Izvor: Agencije