London odobrio izručenje Juliana Assangea SAD-u

Organizacija WikiLeaks objavila je da odluka o izručenju nije kraj pravne bitke i najavila je žalbu na odluku koja je ‘crni dan za medijske slobode’.

Assange, koji je u zatvoru u jugoistočnom Londonu od 2019, a prije toga je sedam godina imao utočište u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, odbacuje bilo kakvu krivicu (EPA)

Britanska ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel u petak je odobrila izručenje utemeljitelja  WikiLeaksa Juliana Assange Sjedinjenim Američkim Državama gdje mu žele suditi po 18 tački optužnice, uključivo kršenje zakona o špijunaži.

Organizacija WikiLeaks objavila je da današnja odluka o izručenju nije i kraj pravne bitke i najavila je žalbu na odluku koja je “crni dan za medijske slobode, prenosi Hina.

“Ministrica unutrašnjih poslova (Priti Patel) odobrila je zahtjev za izručenje urednika WikiLeaksa Juliana Assangea Sjedinjenim Američkim Državama gdje mu prijeti kazan od 175 godina zatvora. Crni dan za medijske slobode i za britansku demokratiju. Na odluku ćemo se žaliti”,  reagirao je WikiLeaks.

Nakon odluke iz marta da se Assangeu onemogući žalba na izručenje britanski sudac proslijedio je u aprilu slučaj ministrici unutrašnjih poslova Priti Patel koja je danas i donijela odluku o izručenju.

Assangeov ‘grijeh’

WikiLeaks je 2010. objavio hiljade američkih dokumenata s oznakom tajnosti.

Assange, koji je u zatvoru u jugoistočnom Londonu od 2019, a prije toga je sedam godina imao utočište u  ekvadorskoj ambasadi u Londonu, odbacuje bilo kakvu krivicu.

Assangeove pristaše smatraju ga junakom borbe protiv establišmenta i tvrde da je njegov jedini grijeh što je javnosti jasno predočio kršenja ljudskih prava i običaja rata u Afganistanu i Iraku, te ističu da je njegov progon politički motiviran napad na slobodu novinarstva i govora.

Assange se na odluku o izručenju može žaliti Visokom sudu u Londonu, a kao zadnja instanca postoji i Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva.

No ako Assangeova žalba bude odbijena mora biti izručen u roku od 28 dana.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada