Latvija uklanja 300 spomenika koji glorificiraju totalitarne režime

U uredbi se sovjetski Spomenik pobjedi u Rigi navodi među onima koji se moraju srušiti, što je gradsko vijeće već odobrilo.

Spomenik u Rigi sastoji se od 79 metara visokog obeliska i nekoliko golemih bronzanih kipova (EPA)

Latvija je u četvrtak donijela zakon kojim se naređuje da se svi spomenici i drugi objekti koji glorificiraju totalitarne režime moraju ukloniti do 15. novembra.

U uredbi se sovjetski Spomenik pobjedi u Rigi navodi među onima koji se moraju srušiti, što je gradsko vijeće već odobrilo, prenosi Hina.

U zakonu je navedeno oko 300 spomenika, spomen-ploča i spomeničkih objekata u Latviji koji slave sovjetski režim ili Crvenu armiju, iako nijedan nije toliko kontroverzan kao Spomenik pobjedi u prijestolnici.

Monumentalni spomenik u Rigi

Velebni spomenik u Rigi sastoji se od 79 metara visokog obeliska i nekoliko golemih bronzanih kipova, a izgrađen je 1985. povodom obilježavanja 40. godišnjice sovjetske pobjede nad Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Latvija je bila i pod njemačkom i pod sovjetskom okupacijom tokom Drugog svjetskog rata. Nakon kraja rata pripojena je Sovjetskom Savezu do 1991. Spomenik mnogi vide kao simbol ponovne okupacije Latvije, a ne slobode.

Izvor: Agencije