Istraga potvrdila nedolično ponašanje izraelskih policajaca na sahrani Al Jazeerine novinarke

List Haaretz piše da je i prije istrage odlučeno da policijski komandanti neće biti kažnjeni.

Policajci su gurali i tukli ožalošćene, zbog čega je skoro ispušten kovčeg na početku pogrebne procesije 14. maja u okupiranom istočnom Jerusalemu (EPA)

Istraga izraelske policije pokazala je da su se policajci nedolično ponašali tokom sahrane ubijene novinarke Al Jazeere Shereen Abu Akleh, ali oni koji su nadgledali taj događaj neće biti ozbiljno kažnjeni, piše izraelski list Haaretz.

Pripadnici jedinice za rasturanje nereda su gurali i tukli ožalošćene, zbog čega je skoro ispušten kovčeg na samom početku pogrebne procesije 14. maja u okupiranom istočnom Jerusalemu.

Nasilje je izazvalo međunarodne osude i još više pojačalo tugu i ogorčenje širom arapskog svijeta poslije smrti Abu Akleh ubijene 11. maja dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj raciji na okupiranoj Zapadnoj obali, piše AP a prenosi Beta.

Očevidci i palestinski zvaničnici su rekli da su Abu Akleh, Palestinku koja je imala i državljanstvo SAD-a, namjerno ciljali izraelski vojnici, a izraelska vojska je navela da je ona ubijena tokom razmjene vatre.

Komandanti neće biti kažnjeni

List Haaretz je pozivajući se na naimenovane izvore objavio da je unutrašnja istraga policije pokazala nedolično ponašanje policajaca, ali da je odlučeno još prije toga da se komandanti koji su nadgledali sahranu neće kažnjavati.

Ostalo je nejasno da li će ijedan policajac koji je tukao nosioce kovčega biti kažnjen.

Izraelske organizacije za ljudska prava često optužuju Izrael da ne istražuje niti sudski goni pripadnike svojih sigurnosnih snaga.

Hiljade Palestinaca prisustvovalo je sahrani Abu Akleh (51), novinarke poznate širom arapskog svijeta po izvještavanju o životu pod izraelskom vlašću.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada