Erdogan: Bin Salman sljedeće sedmice u posjeti Turskoj

Turski predsjednik kaže da će saudijski princ prijestolonasljednik 22. juna posjetiti Ankaru, prvi put nakon ubistva Jamala Khashoggija.

Recep Tayyip Erdogan je krajem aprila boravio u posjeti Saudijskoj Arabiji (AFP)

Saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman (MBS) posjetit će Ankaru naredne sedmice, izjavio je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, dok Turska i Saudijska Arabija iza sebe ostavljaju nesuglasice zbog kojih su godinama bile u neprijateljskim odnosima.

Posjeta, koja je zakazana za 22. juni, bit će prva posjeta MBS-a Turskoj nakon brutalnog ubistva saudijskog državljanina Jamala Khashoggija 2018. godine u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, koje je šokiralo svijet i poremetilo veze regionalnih suparnika.

“Prijestolonasljednik će nas posjetiti u srijedu”, rekao je Erdogan novinarima.

“Ako Bog da, imat ćemo priliku razgovarati o unapređenju bilateralnih odnosa Turske i Saudijske Arabije”, poručio je Erdogan.

Detalji o posjeti de facto vladara kraljevstva bit će objavljeni tokom vikenda, kazao je ranije visoki turski dužnosnik za AFP.

Posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni

Očekuje se da će zemlje potpisati nekoliko sporazuma, s obzirom na to da Turska, zbog inflacije, traži finansijsku podršku nezapadnih partnera.

Erdogan je krajem aprila boravio u posjeti Saudijskoj Arabiji, prvoj nakon ubistva Khashoggija, gdje je upoznao MBS-a prije nego što je otputovao u Meku.

Saudijski agenti su u oktobru 2018. godine ubili i raskomadali Khashoggija, novinara koji je pisao za Washington Post.

Njegovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Turska je naljutila Saudijsku Arabiju jer je u tom periodu pokrenula istragu i izvijestila međunarodne medije o jezivim detaljima ubistva.

Erdogan je ranije rekao da je ubistvo naručeno sa “najvišeg nivoa” saudijske vlade, iako nikada nije direktno okrivio MBS-a.

No, kako se njihovi odnosi popravljaju, sud u Istanbulu zaustavio je suđenje u odsustvu protiv 26 saudijskih osumnjičenika povezanih s Khashoggijevom smrću, prenijevši slučaj u Rijad u aprilu.

Inflacija u maju u Turskoj iznosila 73,5 posto

Odnosi Saudijske Arabije i Turske već su bili zategnuti zbog podrške Ankare Kataru tokom blokade ove zaljevske države, koju je predvodio Rijad, prije nego ih je Khashoggijevo ubistvo u potpunosti zamrznulo.

Saudijska Arabija je tada odgovorila neslužbenim bojkotom turskog uvoza, vršeći pritisak na tursku ekonomiju.

Turski izvoznici žalili su se da je njihova roba zadržana na saudijskoj carini duže nego što je bilo potrebno.

S inflacijom koja je u maju iznosila 73,5 posto i krizom troškova života godinu prije predsjedničkih izbora, Erdoganu je potrebna podrška zaljevskih zemalja, kažu stručnjaci.

“Glavna briga Turske bila bi dobijanje saudijskih sredstava za opskrbu blagajne centralne banka”, kazao je Asli Aydintasbas, član Evropskog vijeća za vanjske odnose.

James Dorsey, viši stručni saradnik na Bliskoistočnom institutu Univerziteta u Singapuru, rekao je da je “ova posjeta potrebna objema zemljama”.

Interes za tursku vojnu tehnologiju

Dok Turska traži finansijska ulaganja, “Saudijska Arabija bi mogla biti zainteresirana za tursku vojnu tehnologiju, a osim toga obje se takmiče za vodstvo u regiji”, dodao je.

Turska lira izgubila je 44 posto vrijednosti u odnosu na dolar 2021. godine, dok je centralna banka uložila milijarde dolara kako bi podržala valutu.

U proteklih 18 mjeseci Turska je, također, nastojala popraviti odnose s moćnim zemljama u regiji poput Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Izgleda da je status izgnanika saudijskog prijestolonasljednika na Zapadu nakon Khashoggijevog ubistva stvar prošlosti s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Joe Bidenom, koji narednog mjeseca putuje na Bliski istok, s očekivanim zaustavljanjem u Saudijskoj Arabiji, gdje će se sastati s MBS-om.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron već se susreo s MBS-om, tokom posjete kraljevstvu u decembru.

Izvor: Agencije