Britanija: 15.000 milionera pokušava izaći iz Rusije

Podaci pokazuju da hiljade milionera pokušava napustiti Rusiju, a egzodus kompanija i oligarha najvjerojatnije će pogoršati dugoročnu štetu rata na rusku ekonomiju.

Već prvog dana invazije Rusije na Ukrajinu najbogatiji Rusi izgubili su gotovo 39 milijardi dolara, izračunao je Bloomberg (EPA)

Podaci pokazuju da hiljade milionera pokušava napustiti Rusiju, a egzodus kompanija i oligarha najvjerojatnije će pogoršati dugoročnu štetu rata na rusku ekonomiju, saopćilo je u petak britansko ministarstvo odbrane.

“Aplikacije za migraciju sugeriraju da 15.000 ruskih milionera vjerovatno već pokušava otići”, saopćilo je britansko ministarstvo, prenosi Tanjug.

Već prvog dana invazije Rusije na Ukrajinu najbogatiji Rusi izgubili su gotovo 39 milijardi dolara, izračunao je Bloomberg, a prenijela je Hina.

Najviše je – 6,2 milijarde dolara – izgubio Vagit Alekperov, predsjednik Uprave Lukoila, dok su dionice Lukoila pale za oko 33 posto.

Gubitak novca

Predsjednik uprave Severstala, Aleksej Mordašov izgubio je 4,2 milijarde dolara, a predsjednik Norilsk Nickela, Vladimir Potanin tri milijarde dolara.

Na području fronta Rusija pokušava dobiti novi zamah u pokušaju okruženja Sjeverodonecka napadima s juga, stoji u saopćenju.

Ukrajinski dužnosnici objavili su da njihove snage izdržavaju usprkos masovnom ruskom bombardiranju u istočnom gradu te da Ukrajina bilježi novi napredak u protuofanzivi na jugu.

Izvor: Agencije