Ukrajina evropskim liderima predala prijedloge sankcija protiv Rusije

Ukrajina je pozvala evropske lidere da pojačaju pritisak na Rusiju i uvedu embargo na gas.

Čelnici Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije prvi put borave u Kijevu od početka ruske invazije (AFP)
  • Njemačka u julu ili augustu isporučuje Ukrajini raketne bacače
  • Volodimir Zelenski izrazio zahvalnost za novu američku vojnu pomoć
  • Gazprom u dva dana Njemačkoj smanjio opskrbu plinom za 60 posto
  • Zalužni: Rusi istovremeno napadaju u devet pravaca
  • SAD: Oko 100 Ukrajinaca svakodnevno pogine u sukobima

U nastavku više najnovijih vijesti:


Draghi kaže da Rusija laže o plinu

Rusija je lagala kad je rekla da je uzrok nedavnog smanjenja u isporuci plina tehnički problem, kazao je u italijanski premijer Mario Draghi.

“I Njemačka i mi, kao i drugi, smatramo da su ovo laži. U stvarnosti plin koriste u političke svrhe, kao što su to činili i sa žitaricama”, rekao je.


Francuska, Njemačka, Italija i Rumunija za to da se odmah da status kandidata Ukrajini

Lideri Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije su za to da se Ukrajini “odmah” zvanično dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa evropskim vođama i ukrajinskim predsjednikom u Kijevu.

“Sve četvoro podržavamo to da se odmah da status kandidata za članstvo”, rekao je Macron.

On je dodao da uz taj status ide mapa puta koja također podrazumijeva da se uzme u obzir situacija na Balkanu i u susjedstvu, posebno u Moldaviji.

Italijanski premijer Mario Draghi potvrdio je da Italija “hoće Ukrajinu u Evropskoj uniji”.

Lideri Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije sa ukrajinskim predsjednikom (AFP)

Evropska unija iduće sedmice odlučuje da li će dati Ukrajini zvaničan status kandidata za članstvo.


Zelenski: Što više oružja dobijemo, prije ćemo se osloboditi

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da je ruska invazija ravna agresiji protiv cijele Evrope i da će Ukrajina što više oružja dobije od Zapada, brže moći da oslobodi svoju okupiranu zemlju.

Zelenski je na konferenciji za novinare rekao da je sa sa liderima Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije u Kijevu razgovarao o novim evropskim sankcijama protiv Rusije i poslijeratnoj obnovi Ukrajine.

On je rekao da samo ujedinjeni napori mogu da zaustave Rusiju.


Ukrajina evropskim liderima predala prijedloge sankcija protiv Rusije

Ukrajina je predala predloge za uvođenje novih sankcija Rusiji na sastanku predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i lidera Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije, saopćio je šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak.

“Moramo povećati pritisak na agresora, raditi na sedmom paketu sankcija sa embargom na gas”, napisao je Jermak na Telegramu.


Zelenski prihvatio Scholzov poziv da prisustvuje sastanku G7

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prihvatio je poziv Olafa Scholzca da učestvuje na sljedećem samitu G7 krajem juna u Bavarskoj, rekao je njemački kancelar u Kijevu.

“Hvala Zelekskom što je prihvatio moj poziv da prisustvuje samitu G7 industrijski najrazvijenijih zemalja koji se održava od 26. do 28 juna u kompleksu dvorca Elmau na jugu Njemačke”, napisao je Scholz na Twitteru.

On nije precizirao da li će Zelenski, koji nije napustio Ukrajinu od početka ruske invazije 24. febraura, doći lično u Bavarsku ili će se obratiti učesnicima preko videoveze.


Tri osobe ubijene u Lisičansku

Najmanje tri osobe ubijene su, a sedam je povrijeđeno u zračnim napadima na Lisičansk u istočnoj ukrajinskoj regiji Luganjsk, saopćili su lokalni dužnosnici na društvenim mrežama.

Rusija nastavlja s kontinuiranom zračnim napadima na ukrajinski grad Lisičansk (Reuters)

Evropski čelnici sastali se sa Zelenskijem u Kijevu

Čelnici Francuske, Njemačke, Italije i Rumunije sastali su se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, iskazavši mu podršku nakon čega će, nada se Zelenski, Ukrajina dobiti još oružja i odlučnije mjere kako bi joj se pomoglo u ratu protiv Rusije.

U prvoj takvoj posjeti Kijevu od početka ruske invazije, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, italijanski premijer Mario Draghi i rumunski predsjednik Klaus Iohannis rukovali su se sa Zelenskim koji nije napustio Ukrajinu otkako je počeo rat.

Sastali su se pošto su evropski čelnici obišli ruševine zgrada u obližnjem Irpinju, poprištu teških borbi na početku rata.

Scholz je ocijenio da je riječ o “nezamislivoj okrutnosti” i “bezumnom nasilju”.

“Ovo je herojski grad… obilježen stigmom barbarizma”, rekao je Macron.


Medvedev se narugao posjeti evropskih čelnika Kijevu

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev narugao se posjeti nekolicine evropskih čelnika Kijevu, nazvavši ih beskorisnima u tvitu koji ismijava nacionalne stereotipe.

“Evropski ljubitelji žaba, kobasica i špageta vole posjećivati Kijev”, napisao je na engleskom, aludirajući na francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, njemačkog kancelara Olafa Scholza i talijanskog premijera Marija Draghija.

Medvedev je bio predsjednik Rusije od 2008. do 2012. godine, a sada je trenutno zamjenik predsjednika Nacionalnog sigurnosnog vijeća. Od početka ruske invazije na svome Twitteru ismijava izjave evropskih političara.

Posjet čelnika “nema nikakvu korist”, napisao je. “Obećali su EU članstvo i stare haubice Ukrajini, omamljeni gorilkom (ukrajinskim alkoholnim pićem) i putovali vozom, kao prije 100 godina.”

“Da, to neće dovesti Ukrajinu bliže miru. Sat otkucava”, napisao je.


Macron: U Irpinu su počinjeni masakri i drugi ratni zločini

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je danas u Irpinu da su u tom ukrajinskom gradu počinjeni masakri i drugi ratni zločini.

“To je herojski grad, obilježen stigmama barbarstva“, naveo je Macron, prenosi Reuters.

Macron je posjetio Irpin zajedno sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzem i italijanskim premijerom Mariom Draghim, navodi britanska agencija.


Rusija isporučuje manje plina Austriji

Nakon Njemačke i Češke i Austrija je suočena sa smanjenim isporukama plina iz Rusije.

Jedan neimenovani portparol OMV-a rekao je da je Gazprom obavijestio o smanjenju isporuka plina.

“Mi ćemo te količine, ako bude potrebno, kompenzirati iz rezervi i sa tržišta. Snabdijevanje potrošača je osigurano“, poručuju iz OMV, prenose mediji.

I iz češkog CEZ-a ističu da je smanjenja isporuka i da je to vezano za tehničke probleme.

OMV planira postati vodeći dobavljač inovativnih i održivih goriva, hemikalija i materijala (OMV)

Porodice: Dvojica američkih dobrovoljaca nestali na istoku Ukrajine

Dvojica američkih državljana koji su otputovali u Ukrajinu kako bi se borili kao dobrovoljci protiv ruskih snaga već se sedmicu dana vode kao nestali i postoji bojazan da su možda zarobljeni, rekli su članovi njihovih porodica u srijedu.

Alexander Drueke (39) i Andy Huynh (27) iz američke savezne države Alabame su zadnji put kontaktirali svoje obitelji 8. juna i nisu se vratili s misije u Harkivskoj oblasti na istoku Ukrajine.

Izvještaji da su ih zarobili ruski vojnici nisu potvrđeni, rekle su porodice i glasnogovornik američkog State Departmenta.

“Ono što znamo službeno u ovom trenutku od State Departmenta jest da su Andy i Alex nestali”, rekla je Andyjeva zaručnica Joy Black telefonom.

“Nemamo potvrdu ni za što više od toga. Što duže traje potrage, to više očito počinjemo razmatrati druge mogućnosti”, dodala je.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova je rekla da SAD nije kontaktirao Rusiju glede izvještaja o američkim borcima.

“Nemam tu informaciju, provjeravam svakog dana i danas ću provjeriti. Javno objavljujemo informacije o sudbinama pritvorenih plaćenika ili onih kojima se sudi”, citirala je Zaharovu novinska agencija RIA.

Rusko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom.


Francuska: Zelenski da kaže šta je vojna pobjeda nad Rusijom

Francuska želi ukrajinsku vojnu pobjedu nad Rusijom, kojom bi se ponovo uspostavio teritorijalni integritet zemlje, uključujući i Krim, koji je Rusija prisajedinila 2014, saopštio je Reutersu danas francuski diplomatski izvor .

On je kazao da je na ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da definiše šta bi vojna pobeda mogla da podrazumijeva.

(AP)

Peskov: Negativne posljedice sankcija Rusiji u Evropi i SAD-u

Negativne posljedice sankcija Rusiji osjetili su prvo Evropljani, a potom i Amerikanci, a nezadovoljstvo zbog toga će samo rasti, rekao je u intervjuu za RIA Novosti Dmitrij Peskov, sekretar za štampu predsjednika Ruske Federacije.

Peskov je poručio da su “sankcije mač sa dvije oštrice” i da stvaraju probleme i Rusiji i onima koji ih uvode.

„Negativne posljedice su u prvom redu za Evropljane, drugo, i Amerikanci su ih već dobro osjetili na sebi. A ovaj teret, ova negativna osjećanja će samo rasti“, rekao je portparol Kremlja.

On smatra da je pogrešno što se sve negativno u zapadnoj ekonomiji poveziuje samo sa “specijalnom operacijom Rusije u Ukrajini”, već da su to “posljedice niza grešaka svjetskih lidera kako u Evropi, tako i u Sjedinjenim Državama”.

(EPA)

“Profesionalci, ekonomisti, analitičari, dobro znaju da je pogrešno ove negativne manifestacije povezivati samo sa učinkom specijalne vojne operacije. To su posljedice čitavog niza grešaka svjetskih lidera kako u Evropi tako i u Sjedinjenim Državama koje dogodile u proteklih nekoliko godina“, naglasio je Peskov.

Ruski zvaničnik je kazao da su upravo te greške „dovele do ovih gorkih posljedica koje i sada rastu u svijetu”.

Peskov je rekao da Zapad još nije dostigao vrhunac krize, dok je Rusija, kako tvrdi, “zahvaljujući sprovedenim mjerama, u stabilnijem stanju”, prenosi agencija RIA Novosti.


Slovačka: Kijevu pet Mi helikoptera i hiljade raketa Grad

Slovačka je donirala Ukrajini pet vojnih helikoptera “Mi”-serije sovjetske proizvodnje i hiljade višecjevnih raketa “Grad”, saopštio je danas ministar odbrane Jaroslav Nađ.

„Zadovoljstvo mi je da potvrdim da su hiljade slovačkih 122 mm raketa Grad i pet helikoptera Mi bezbjedno donirani ukrajinskim oružanim snagama“, napisao je Nađ na Tviteru poslije sastanka ministara odbrane NATO-a i drugih zapadnih ministara odbrane u Briselu, prenosi Reuters.

Kako je precizirao, isporuka uključuje četiri helikoptera M1-17 i jedan helikopter Mi-2, i oni su već zamjenjeni u snagama Slovačke helikopterima “UH-60 Black Hawk” američke proizvodnje.

Članica NATO-a i zapadni susjed Ukrajine, Slovačka snažno podržava odbranu Ukrajine od ruske invazije, a ranije je donirala drugu vojnu opremu i municiju, uključujući sistem protivvazdušne odbrane S-300, navodi Reuters.


Njemačka u julu ili augustu isporučuje Ukrajini raketne bacače

Tri višecjevna raketna bacača, koje je Njemačka obećala Ukrajini, mogu biti isporučena u julu ili augustu, nakon što se ukrajinske snage obuče za njihovu upotrebu, najavila je danas njemačka ministtrica odbrane Christine Lambrecht.

“Obuka na ovim višecjevnim raketnim bacačima može da počne krajem juna, što znači da mogu biti isporučeni krajem jula ili početkom augusta”, rekla je Lambrecht novinarima po dolasku na drugi dan razgovora sa kolegama iz NATO-a u Briselu, prenosi Reuters.

Lambrecht je juče najavila da će Njemačka isporučiti Ukrajini tri višecjevna raketna bacača “Mars II”.

Višecjevni raketni bacač “Mars II” može da pogodi mete na udaljenosti većoj od 80 kilometara.

(EPA)

Njemački, francuski i italijanski čelnici očekuju se u Kijevu

Vođe triju najvećih država Evropske unije, Njemačke, Francuske i Italije, u četvrtak bi trebali biti u Kijevu kako bi iskazali svoju podršku za Ukrajinu, koja nastoji izdržati ruski napad, piše u četvrtak Reuters.

Posjet njemačkog kancelara Olafa Scholza, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i italijanskog premijera Marija Draghija organiziran je tokom protekle tri sedmice pri čemu sva trojica nastoje suzbiti kritike unutar Ukrajine zbog njihovog odgovora na rat.

Očekivani posjet, koji nije bio najavljen zbog sigurnosnih razloga, dogodit će se dan prije nego što bi Evropska komisija trebala izdati preporuku glede statusa Ukrajine kao kandidatkinje za EU, što je nešto prema čemu su najveće evropske države bile suzdržane.

(Reuters)

Macron je govoreći u srijedu u Rumuniji rekao da je vrijeme da Evropa ohrabri Ukrajinu kada su u pitanju njene evropske ambicije.

“Nalazimo se na tački kada moramo slati jasne političke signale, mi Evropljani, prema Ukrajini i njenom narodu koji se herojski odupire”, rekao je Macron, no nije otkrio nikakve pojedinosti.

Kijev je kritizirao Francusku, Njemačku, i u manjoj mjeri, Italiju, zbog odugovlačenja u njihovoj podršci za Ukrajinu, koja ih je optužila da sporo dostavljaju oružje i da stavljaju vlastiti napredak ispred ukrajinske slobode i sigurnosti.


Zelenski izrazio zahvalnost za novu američku vojnu pomoć

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je zahvalnost Amerikancima zbog nove vojne pomoći koju mu je ranije telefonom najavio njegov američki kolega Joe Biden.

“SAD su objavile novo jačanje naše odbrane, novu tranšu pomoći od milijardu dolara”, rekao je Zelenski u svom večernjem obraćanju.

“Želim da izrazim zahvalnost na toj podršci, posebno je važna za našu odbranu u Donbasu”, regionu na istoku Ukrajine koja je epicentar aktuelnih ruskih napada.

(Reuters)

Predsjednik SAD-a Joe Biden potvrdio je  izvještaj neimenovanih zvaničnika da će poslati dodatnu vojnu pomoć Ukrajini od milijardu dolara.

Washington je takođe pozvao svoje saveznike da pojačaju isporuke oružja Kijevu koji je u teškom položaju u borbama s Rusima u Donbasu.

Biden je o novoj pomoći obavijestio Zelenskog u telefonskom razgovoru.


SAD: Oko 100 Ukrajinaca svakodnevno pogine u sukobima

SAD vjeruju da ukrajinske snage dnevno gube oko 100 ljudi i imaju između 100 i 300 ranjenika, izjavio je načelnik združenog generalštaba američke vojske, general Mark Millley nakon briselskog sastanka Kontakt grupe koju su zapadne zemlje oformile u znak podrške Kijevu.

Američki general je dodao da su medijske procjene ukrajinskih žrtava i ranjenih u okvirima (zvaničnih) američkih procjena, prenijela je agencija TAS S.

(Reuters)

Zalužni: Rusi istovremeno napadaju na devet pravaca

Glavnokomandujući ukrajinske vojske izjavio je da je Rusija koncentrisala svoje glavne udarne snage na sjeveru Luganske oblasti i da pokušava da napada istovremeno na devet pravaca.

“Žestoke borbe za oblast Lugansk se nastavljaju”, rekao je sinoć u online obraćanju Valerij Zalužni, glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, Rusi u napadima koriste ratnu avijaciju, raketne sisteme i artiljeriju.


Gazprom u dva dana Njemačkoj smanjio opskrbu plinom za 60 posto

Ruska plinska tvrtka Gazprom počela je u četvrtak rano ujutro smanjivati količinu plina koju Njemačkoj isporučuje putem plinovoda Sjeverni tok 1 na dnevni maksimum od 67 miliona kubnih metara.

Smanjenje u opskrbi plinom došlo je nakon najave te tvrtke da će reducirati maksimalne količine dostavljenog plina sa 167 miliona kubika dnevno na 100 miliona kubika.

Najnovijim smanjenjem, tvrtka je Njemačkoj u dva dana smanjila količinu plina za oko 60 posto, a Sjeverni tok 1 je glavni plinovod kojim se u tu zemlju doprema ruski plin.

Njemački ministar privrede Robert Habeck optužio je Rusiju za pokušaj stvaranja nelagode i potez kojim se povećavaju cijene plina, ali je dodao kako Njemačka i dalje može dobaviti alternativne zalihe plina alternativnim putem, iako po većoj cijeni. Njemačke skladišta plina su trenutno na 56 posto popunjenosti.

(EPA)

Ruski Gazprom, koji je u većinskom državnom vlasništvu, izvijestio je kako su zastoji u isporuci plina uzrokovani popravkom jedinice za kompresiju plina, iako je tu tvrdnju osporila njemačka federalna agencija.

Rusija je u posljednjim sedmicama ukinula dostavu plina za više evropskih zemalja zbog neslaganja sa sankcijama koje su joj uvedene kao posljedica njezine invazije na Ukrajinu, i zbog toga što su europske zemlje odbile plaćati plin u rubljima, što je Rusija zahtijevala kako bi poduprla svoju valutu.

Cijene energije značajno su porasle zbog smanjenog dotoka plina iz Rusije u Evropu, a mnogi energetski analitičari pribojavaju se da bi Rusija Evropi mogla zatvoriti ventile kako bi ju pritisnula.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada