U Siriji uhvaćen jedan od vođa lokalnog ogranka ISIL-a

Saopšteno je da zarobljeni vođa ima veliko iskustvo u pravljenju bombi i organizaciji operacija, i u samom je vrhu sirijskog ogranka ISIL.

Prošlog mjeseca, ISIL je izveo veliki napad na zatvor na sjeveru Sirije, u kojem se nalazi najmanje 3.000 zarobljenih pripadnika ISIL-a (EPA)

Snage međunarodne vojne koalicije pod vodstvom Sjedinjenim Američkim Državama zarobile su u četvrtak na sjeveru Sirije jednog od visokih vođa lokalnog ogranka grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Saopšteno je da on ima veliko iskustvo u pravljenju bombi i organizaciji operacija, i u samom je vrhu sirijskog ogranka ISIL.

Njegovo ime nije navedeno, prenosi Beta.

Organizacija za praćenje rata Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da su u operaciji u selu Al Humaira, na gotovo četiri kilometra od granice sa Turskom, učestvovala dva helikoptera.

Vatreni okršaj

Opservatorija navodi da je došlo do vatrenog okršaja tokom pokušaja bijega grupe pripadnika ISIL-a, koja se krila u selu.

Koalicija pod vodstvom SAD-om proglasila je pobjedu nad ISIL-om u martu 2019.

Ali ISIL i dalje provodi napade u Iraku i Siriji, oslanjajući se na tajne mreže pripadnika.

Prošlog mjeseca, ISIL je izveo veliki napad na zatvor na sjeveru Sirije, u kojem se nalazi najmanje 3.000 zarobljenih pripadnika ISIL-a.

Izvor: Agencije