Stoltenberg: Ruska agresija ‘mijenja igru’

U budućnosti će NATO trupe biti zadužene za direktnu odbranu određenih zemalja, a neće biti na općim dužnostima kao do sada, nagovijestio je generalni sekretar Alijanse.

Jens Stoltenberg je najavio da će NATO rasporediti više trupa na svom istočnom krilu (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u četvrtak da ruska agresija na Ukrajinu “mijenja igru” i da će Alijansa pojačati  zračnu, pomorsku i cyber odbranu, kao i da će koristiti više tehnološki sofisticiranih trupa na teritorijama zemalja članica.

Nagovijestio je da će u budućnosti NATO trupe biti zadužene za direktnu odbranu određenih zemalja, a neće biti na općim dužnostima kao do sada, što će im omogućiti da brže reagiraju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Ponovio je da je NATO “posvećen tome da osigura sve što je potrebno za očuvanje prava Ukrajine na samoodbranu”.

Sveobuhvatan paket pomoći Ukrajini

Stoltenberg je najavio da će ta organizacija rasporediti više trupa na svom istočnom krilu, navodi britanski list.

Govoreći u Briselu, generalni sekretar NATO-a osudio je “nemilosrdni rat iscrpljivanja protiv Ukrajine koji vodi Rusija” i dodao da NATO planira sveobuhvatan paket pomoći Ukrajini kako bi ona mogla preći sa oružja iz sovjetske ere na oružje NATO-a.

Osvrnuvši se na izjavu pape Franje da je rat u Ukrajini “možda nekako izazvan”, Stoltenberg je naveo da je NATO odbrambreni savez i istakao da su “za ovu brutalnu agresiju odgovorni [ruski predsjednik Vladimir] Putin i Moskva”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada