Razotkriven ruski špijun koji se pokušao infiltrirati u Međunarodni sud

Sergej Vladimirovič Čerkasov pokušao je u aprilu ući u Holandiju kao brazilski državljanin koji treba stažirati u ICC-u.

ICC je otvorio istragu o Ukrajini nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio početak invazije (Reuters)

Holandska obavještajna služba otkrila je ruskog vojnog agenta koji se, koristeći lažni identitet, pokušao infiltrirati u Međunarodni krivični sud (ICC), koji istražuje navode o ratnim zločinima u Ukrajini.

Sergej Vladimirovič Čerkasov pokušao je u aprilu ući u Holandiju kao brazilski državljanin koji treba stažirati u ICC-u sa sjedištem u Haagu, rekao je čelnik službe agenciji Reuters.

„To je bila dugoročna operacija GRU-a koja iziskuje mnogo vremena, energije i novca“, rekao je šef Obavještajne službe Holandije Erik Akerboom, koristeći akronim za rusku vojnu obavještajnu službu GRU.

Nijedan predstavnik GRU-a nije bio dostupan za komentar, ali vlada ruskog predsjednika Vladimira Putina u prošlosti je učestalo poricala optužbe za špijunažu, nazivajući ih kampanjom Zapada protiv Moskve.

Holandska obavještajna i sigurnosna služba (IAVD) u saopštenju je navela da je Rus, koji je putovao pod imenom Viktor Muller Ferreira, uhvaćen na aerodromu u Holandiji.

Vraćen u Brazil gdje će mu se suditi

Proglašen je nepoželjnim i sljedećim letom vraćen u Brazil, gdje se suočava sa sudskim postupkom.

„To nam jasno govori na šta su Rusi spremni, na pokušaj da nelegalno dođu do informacija iz ICC-a. To smatramo prijetnjom visokog nivoa“, tvrdi Akerboom koji dodaje da je ICC ranije prihvatio Čerkasova za stažiranje.

Glasnogovornica ICC-a Sonia Robla rekla je da je sud zahvalan holandskim vlastima na operaciji.

Nije bilo komentara brazilskih zvaničnika.

Holandska agencija tvrdi da je preduzela neuobičajen korak da objavi detaljne informacije o slučaju, kako bi ukazala na djelovanje ruskih obavještajaca i prijetnje ostalim međunarodnim institucijama.

Čerkasov je izmislio cijelu priču o sebi, kao osobi sa problematičnom porodičnom historijom, sa detaljima poput onog da je zavolio elektronsku muziku i da mu je omiljeni restoran u Brasiliji, gdje je jeo jeftin gulaš sa smeđim grahom.

„Koristio je dobro konstruisan lažni identitet kojim je skrivao sve svoje veze s Rusijom općenito, a posebno s GRU-om”, navodi se u saopštenju.

ICC je otvorio istragu o Ukrajini nekoliko dana nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio početak invazije na susjednu zemlju, želeći istražiti navode o ratnim i zločinima protiv čovječnosti, kao i genocidu.

Holandija je posljednjih godina izbacila više od 20 Rusa koji su optuženi za špijuniranje.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada