Golob: Žica protiv migranata prema Hrvatskoj ne služi svrsi, sklonit ćemo je

Protumigrantske prepreke su nehumane i opasne, policija pravi plan za skidanje ograde, tvrdi slovenski premijer.

Porast nezakonitih prelaza potvrđuje da prepreke ne služe svrsi, kaže slovenski premijer (Reuters)

Slovenski premijer Robert Golob je izjavio da je Vlada odlučna u namjeri da ukloni protumigrantske prepreke sa granice prema Hrvatskoj, koje su “nehumane i ne služe svrsi zbog koje su postavljene”.

“Ustrajemo u najavi da ćemo ih ukloniti. Policija radi operativni plan za skidanje ograde i žice kojim će se odrediti gdje ćemo s time najprije početi i kad će konačno biti skinuta“, kazao je on nakon sjednice Vlade, prenosi Hina.

Službeni izvještaji granične policije govore da je nezakonitih prelaza granice opet sve više i da migracijski pritisak zadnjih mjeseci raste.

Golob je, na pitanje treba li zato plan o skidanju ograde odgoditi, kazao da ne, jer upravo porast nezakonitih prelaza potvrđuje da takve prepreke “ne služe svrsi zbog kojih su postavljene”, a uz to je takav način zaprečavanja nehuman i opasan.

Prenatrpani centri za migrante

“U azilnim centrima i domovima za migrante imamo sada vrlo lošu situaciju, jer se prijašnja vlada tim problemom nije htjela baviti”, rekao je Golob, uz obrazloženje da su centri pretrpani, kako zbog ilegalnih migranata koje policija uhvati prilikom prelaza južne granice, a isto tako zbog izbjeglica iz Ukrajine zbog predugih birokratskih postupaka kojima su izloženi.

Kazao je da Vlada zato priprema organizacijske i druge promjene kako bi poboljšala tu situaciju s migrantima i izbjeglicama i učinila je humanijom.

Po njegovim riječima, izbjeglice iz Ukrajine sada moraju čekati i po dva do tri mjeseca da dobiju odluku o svom statusu, što je uvjet da dobiju zakonska prava koja su im dana u mandatu prijašnje vlade Janeza Janše.

Izvor: Agencije