Nuklearne probe: Sjeverna Koreja se sprema aktivirati i drugi tunel za detoniranje

Čini se da Sjeverna Koreja proširuje poslove na svom poligonu za nuklearno testiranje i da se sprema da aktivira i drugi tunel za detoniranje.

Sjeverna Koreja je ove godine nastavila testiranje interkontinentalnih balističkih projektila (EPA)

Čini se da Sjeverna Koreja proširuje poslove na svom poligonu za nuklearno testiranje i da se sprema da aktivira i drugi tunel za detoniranje, saopštio je u srijedu istraživački centar sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što su južnokorejski i američki zvaničnici saopštili da bi Pjongjang mogao da izvrši nuklearnu probu svakog dana.

Pripremni radovi u podzemnom tunelu br. 3, u postrojenju za nuklearno testiranje Punggye-ri, očigledno su završeni i spremni za mogući nuklearni test, naveo je Centar za strateške i međunarodne studije u izvještaju, pozivajući se na komercijalne satelitske snimke, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Sjeverna Koreja je izvršila šest podzemnih nuklearnih proba na tom mjestu od 2006. do 2017. godine, navodi britanska agencija.

Iz ovog centra su saopštili da su njihovi analitičari po prvi put uočili nove građevinske aktivnosti u tunelu br. 4, u objektu koji “snažno sugeriraju na napore da se ponovo osposobi za potencijalna buduća testiranja”.

Zatvoreni tuneli

Dva tunela nikada ranije nisu korištena za nuklearne testove, a njihovi ulazi su zatvoreni 2018. godine, kada je Sjeverna Koreja usvojila samoproglašeni moratorij na testiranje nuklearnog oružja i svojih interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM).

Pjongjang je poručio da ga više ne obavezuje taj moratorij zbog nedostatka recipročnih koraka od strane Sjedinjenih Američkih Država tokom pregovora o denuklearizaciji, a Sjeverna Koreja je zatim nastavila testiranje ICBM-a tokom ove godine.

Južnokorejski zvaničnici su u ponedjeljak saopštili da je Sjeverna Koreja završila pripreme za novu nuklearnu probu i da u ovom trenutku samo politička odluka najvišeg rukovodstva u Pjongjangu može da zaustavi njen napredak.

Južnokorejski ministar vanjskih poslova Park Jin rekao je, posle razgovora sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u Washingtonu, da će svaka provokacija Sjeverne Koreje, uključujući i nuklearni test, naići na jedinstven i čvrst odgovor.

On je pozvao Kinu, koja je godinama glavni saveznik Sjeverne Koreje, da iskoristi svoj utjecaj u cilju odvraćanja Pjongjanga, navodi Reuters.

Izvor: Agencije