Al Jazeera u posjedu fotografije metka kojim je ubijena njena novinarka

Novinarka Al Jazeere Shireen Abu Akleh ubijena je prošlog mjeseca na Zapadnoj obali, dok je izvještavala o izraelskim racijama.

Shireen Abu Akleh iznad Starog grada Jerusalema [Al Jazeera Media Network]

Istragom koju je provela Al Jazeera je uspjela doći do fotografije metka kojim je ubijena novinarka mreže Shireen Abu Akleh. Metak joj je izvađen iz glave.

Fotografija prvi put prikazuje vrstu streljiva kojim je Al Jazeerina veteranka novinarstva ubijena na okupiranoj Zapadnoj obali prošlog mjeseca.

Prema balističkim i forenzičkim stručnjacima, metak sa zelenim vrhom dizajniran je za probijanje oklopa i koristi se u pušci M4.

Prema stručnjacima, radi se o metku sa zelenim vrhom kalibra 5,56 mm -kakvog koriste izraelske snage. Metak je dizajniran i proizveden u Sjedinjenim Američkim Državama, rekli su stručnjaci.

Dalja istraga

Pomoćnik palestinskog ministra Ammar Hijazi rekao je za Al Jazeeru da će palestinska vlada zadržati metak zbog dalje istrage.

Abu Akleh, dugogodišnja TV dopisnica Al Jazeere Arabic, ubijena je prošlog mjeseca dok je izvještavala o napadima izraelske vojske u gradu Jenin.

Abu Akleh je nosila novinarski prsluk i stajala je s drugim novinarima kada je ubijena.

Abu Akleh se pridružila mreži 1997. godine i bila je među prvim terenskim dopisnicima Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera