Ukapljeni plin američkog proizvođača u Evropu stiže u septembru

Stižu novi problemi za Evropu koja traži zamjenu za ruski plin.

Cijene prirodnog plina pale su u SAD-u i skočile u Evropi zbog vijesti o produženom zatvaranju (EPA)

Američki proizvođač ukapljenog plina Freeport LNG izvijestio je da će njegov pogon u Teksasu, oštećen u eksploziji, nastaviti s radom tek u septembru, najavljujuće nove probleme Evropi koja traži zamjenu za ruski plin.

Pogon čini petinu američkog izvoza LNG-a i glavni je dobavljač evropskih kupaca u potrazi za alternativnim izvorima nabave, piše Reuters a prenosi Hina.

Puknuće plinovoda pod prevelikim pritiskom izazvalo je 8. juna eksploziju i požar, pa je rad u pogonu u Quintani obustavljen, objavila je kompanija, dodavši da postrojenja za preradu nisu oštećena.

Pogon će nastaviti s radom u septembru, ali u ograničenom obimu, istaknuli su, dodavši da povratak na puni kapacitet očekuju do kraja godine.

Freeport u pogonu ukapljuje oko šest miliona kubnih metara prirodnog plina dnevno, a proteklih mjeseci radio je gotovo punim kapacitetom, prema konsultantskoj kući Rystad Energy.

Potražnja za plinom

U Evropu je od maja odlazilo oko 3,3 miliona kubnih metara, u poređenju s 2,3 miliona u martu, izvijestio je Rystad.

Cijene prirodnog plina pale su u SAD-u i skočile u Evropi zbog vijesti o produženom zatvaranju.

Freeport je saopćio da će produženi popravak značiti 40 izgubljenih pošiljki, trostruko više no što su procijenili prošle sedmice.

„Kada su u pitanju regije, očekujemo da će incident najteže pogoditi Evropu”, poručili su iz Rystad Energya.

Oko 70 posto Freeportovog izvoza bilo je proteklih mjeseci usmjereno u EU i Veliku Britaniju, a Francuska, Turska i Nizozemska spadaju među najveće uvoznike u ovoj godini.

Izvor: Agencije