UAE od Velike Britanije preuzima epitet najvećeg magneta za strane milionere

Cunami privatnog kapitala napustio je Rusiju i Ukrajinu, Velika Britanija je izgubila svoj epitet krune utočišta bogatstva, a SAD brzo blijedi kao magnet za svjetske bogataše.

UAE je zaljevska zemlja koja je dugo fokusirana na privlačenje turizma i trgovine i prilagođavala je svoje imigracione propise kako bi privukla privatno bogatstvo, kapital i talente (Reuters)

Ekspertski izvještaji najavljuju da će Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) zamijeniti Veliku Britaniju kao glavni globalni magnet stranog bogatstva dok ruski i ukrajinski kapital traže sigurno utočište od rata i sankcija, prenosi Anadolija.

Riječ je o izvještaju kojeg je objavila konsultantska kuća Henley & Partners sa sjedištem u Londonu, a prati trendove migracije privatnog bogatstva i investicija širom svijeta.

“Cunami privatnog kapitala napustio je Rusiju i Ukrajinu. Velika Britanija je izgubila svoj epitet krune utočišta bogatstva, a SAD brzo blijedi kao magnet za svjetske bogataše. Očekuje se da će ih UAE prestići privlačeći najveći neto priliv milionera širom svijeta 2022“, navodi se u izvještaju.

Autori izvještaja navode da je Rusija u proteklih pola godine pretrpjela najveću emigraciju milionera, sa prognoziranim neto odlivom od 15.000 milionera do kraja 2022. godine. Navodi se da se predviđa da će i Ukrajina pretrpjeti najveće neto gubitke u historiji s odlaskom oko 2.800 milionera.

Analiza “Henley & Partners“ fokusira se samo na pojedince sa bogatstvom od milion dolara i više koji ostaju u svojoj novoj zemlji više od pola godine.

Mobilni bogataši

Kako rat u Ukrajini podstiče bijeg kapitala, UAE će dobiti najveći neto priliv milionera na globalnom nivou, sa dolaskom 4.000 milionera, što je nagli porast od 208 posto u odnosu na u 2019. godinu.

“Imućni pojedinci su izuzetno mobilni, a njihova kretanja mogu pružiti rani signal upozorenja o budućim trendovima u zemlji“, rekao je Andrew Amoils, šef istraživanja New World Wealtha, obavještajne kompanije sa sjedištem u Južnoj Africi.

Autori izvještaja dalje navode da su zemlje koje privlače bogate pojedince i njihove porodice obično snažne, sa niskim stopama kriminala, konkurentnim poreskim stopama i atraktivnim poslovnim prilikama.

UAE je zaljevska zemlja koja je dugo fokusirana na privlačenje turizma i trgovine i prilagođavala je svoje imigracione propise kako bi privukla privatno bogatstvo, kapital i talente.

Nakon UAE, milionere koji bježe od rusko-ukrajinskog rata ponajviše privlače Australija, Singapur, Izrael, Švicarska, SAD, Portugal, Grčka, Kanada i Novi Zeland.

Izvor: Agencije