Stoltenberg: Moskva invazijom na Ukrajinu napustila Osnivački akt NATO-Rusija

Osnivački akt iz 1997. godine bio je historijski pokušaj okončanja Hladnog rata i zajedničkog otvaranja novog poglavlja saradnje.

Iz NATO-a naglašavaju da će braniti teritoriju svih svojih članica (EPA)

Rusija je napustila Osnivački akt NATO-Rusija invazijom na Ukrajinu, izjavio je u srijedu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Prema odredbama Osnivačkog akta, potpisanog u Parizu u maju 1997. godine, bio je sporazum “da zajedno izgradimo trajni i inkluzivni mir u euroatlantskom području”.

Stoltenberg je rekao da sporazum iz 1997. godine ne ograničava sposobnost NATO-a da poveća svoje prisustvo u istočnoj Evropi, prenosi Fena, pozivajući se na BBC.

Iz NATO-a naglašavaju da će braniti teritoriju svih svojih članica, dok se ruska invazija na Ukrajinu nastavlja četvrti mjesec.

Historijski pokušaj ostvarenja saradnje

Osnivački akt NATO-Rusija iz 1997. godine bio je historijski pokušaj okončanja Hladnog rata i zajedničkog otvaranja novog poglavlja saradnje.

Dvadeset i pet godina kasnije sve to se čini neostvarivim.

“NATO i Rusija ne vide jedno drugo kao protivnike” – ključna je rečenica Osnivačkog akta.

Dvije strane tada su se obavezale da će poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, kao i da će se suzdržati od nasilja.

Tada je osnovano i Vijeće NATO-Rusija, kako bi se izgradilo povjerenje i utvrdili zajednički ciljevi kada je riječ o naoružanju i borbi protiv terorizma.

Izvor: Agencije