Rusija smatra tursku vojnu operaciju u Siriji nerazumnom

Rusija smatra moguću vojnu operaciju Turske u Siriji nerazumnom, jer bi mogla da eskalira i destabilizira situaciju, kaže specijalni izaslanik ruskog predsjednika za Siriju Aleksandar Lavrentjev.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je 3. juna planove za još jednu vojnu operaciju na sjeveru Sirije (EPA)

Rusija smatra moguću vojnu operaciju Turske u Siriji nerazumnom, jer bi mogla da eskalira i destabilizira situaciju, saopštio je ruski specijalni izaslanik ruskog predsjednika za Siriju Aleksandar Lavrentjev, prenosi TASS.

On je najavio da će tokom razgovora u Nur-Sultanu Rusija pozvati svoje turske kolege da se uzdrže od ovog poteza i riješe postojeća sporna pitanja kroz dijalog, prenosi Tanjug.

Moskva smatra i da su sve učestaliji napadi Izraela na Siriju neprihvatljivi, rekao je specijalni izaslanik ruskog predsjednika.

Lavrentjev je također poručio da Moskva više ne doživljava Ženevu neutralnom i pogodnim mjestom za razgovore sirijskog ustavnog komiteta, navodi agencija TASS.

Pregovori o Siriji

Ruski izaslanik boravi u srijedu u glavnom gradu Kazahstana Nur-Sultanu na razgovorima sa Turskom, Iranom, sirijskom vladom i pobunjenicima.

Mirovni proces u Astani, sadašnjem Nur Sultanu, pokrenut je u januaru 2017. godine na inicijativu Turske, Rusije i Irana, a ovi sastanci također doprinose napretku diplomatskog procesa u Ženevi koji se vodi pod okriljem UN-a.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je 3. juna planove za još jednu vojnu operaciju na sjeveru Sirije sa ciljem da uključi gradove Tel Rifat i Manbij u svoju sigurnosnu zonu, stvorenu duž granice u oktobru 2019, a Turska trenutno kontrolira 10 posto od sirijske teritorije, na kojoj živi gotovo 4,4 miliona ljudi, navodi TASS.

Izvor: Agencije