Evropska komisija pokreće nove postupke protiv Velike Britanije

Uspostavljanje tvrde granice moglo bi obnaviti sukob između zagovornika ujedinjenja Irske i britanskih unionista.

Komisija je pokrenula postupak nakon što je britanska vlada objavila prijedlog zakona koji predviđa da se ne provode ključnih dijelovi protokola o Sjevernoj Irskoj (EPA)

Evropska komisija je u srijedu pokrenula dva nova postupka protiv Velike Britanije zbog kršenja protokola o Sjeverno Irskoj te odmrznula ranije pokrenuti postupak, koji je privremeno bio obustavljen.

“Kršenje međunarodnih sporazuma nije prihvatljivo. Ujedinjena Kraljevina ne poštuje protokol i zato danas pokrećemo ove postupke”, izjavio je potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič.

Komisija je pokrenula postupak nakon što je britanska vlada objavila prijedlog zakona koji predviđa da se ne provode ključnih dijelovi protokola o Sjevernoj Irskoj, prenosi Hina.

Protokol o Sjevernoj Irskoj integralni je dio sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU-a – kojim se osigurava izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku i štiti Sporazum na Veliki petak (Sporazum iz Belfasta) iz 1998. – čiji je cilj promovisati razmjene između zajednica i osigurati da između Sjeverne Irske i Irske nema fizičke granice. Njime se također osigurava cjelovitost jedinstvenog tržišta EU-a za robu.

Postupak usvajanja predloženog zakona trajat će barem godinu dana i Komisije se dotad ne želi upuštati u trgovinski rat s Velikom Britanijom.

“Evropska unija i Ujedinjena Kraljevina moraju surađivati na rješavanju praktičnih problema koje stvara protokol u Sjevernoj Irskoj zbog Brexita. I dalje sam uvjeren da s istinskom političkom voljom možemo učiniti da protokol funkcionira, da možemo ostvariti naše ciljeve”, rekao je Šefčovič i pozvao britansku stranu da u dobroj vjeri pristupi traženju rješenja unutar fleksibilnosti koju protokol omogućava.

Komisija je istovremeno objavila pojedinosti mogućih rješenja koja bi znatno olakšala saobraćaj robama između Sjeverna Irske i ostatke Ujedinjene Kraljevine.

Komisija je u srijedu odlučila poslati obrazloženo mišljene, drugi korak u pokretanju postupka za kršenje prava EU-a. Riječ je o postupku koji je pokrenut 15. ožujka prošle godine zbog toga što Velika Britanija nije ispravno provodila protokol u području fito-sanitarnih kontrola. U međuvremenu je Komisija obustavila taj postupak kako bi stvorila prostora za traženje zajedničkog rješenja, a sada je postupak odmrznut.

Velika Britanija sada ima dva mjeseca za odgovor na obrazloženo mišljenje. Izostane li odgovor ili bude nezadovoljavajući, Komisija može uputiti predmet na Sud EU-a.

Dva nova postupka protiv Londona

Osim toga, Komisija je odlučila pokrenuti dva nova postupka protiv Londona, jedan je zbog toga što Britanija ne provodi potrebne kontrole i što nije osigurala dovoljno osoblja i odgovarajuću infrastrukturu na graničnim kontrolnim tačkama u Sjevernoj Irskoj.

Drugi postupak je pokrenut jer Velika Britanija ne dostavlja EU-u određene statističke podatke o trgovini u vezi sa Sjevernom Irskom.

London sada ima dva mjeseca za odgovora za ove dvije službene opomene.

Prema odredbama protokola, sva roba koja ulazi u Sjevernu Irsku iz ostatka Ujedinjenog Kraljevstva mora proći carinsku provjeru, što onda ukida potrebu kontrole granice na irskom otoku, koja bi, ako se uspostavi, mogla izazvati obnavljanje sukoba između zagovornika ujedinjenja Irske i britanskih unionista.

Britanska vlada premijera Borisa Johnsona, iako je potpisala protokol nakon intenzivnih pregovora koji su trajali sedmicama, od početka je pokazivala nevoljkost da provodi ono što je potpisala.

Prema odredbama protokola, za rješavanje sporova u njegovo primjeni nadležan je sud EU-a, što je također “trn u oku” zagovornika tvrdog Brexita.

Velika Britanija želi ponovno pregovarati o protokolu, što EU isključuje i ocjenjuje nerealnim.

“Novi pregovori o protokolu su nerealni. Bilo kakvi novi pregovori unijeli bi dodatnu pravnu nesigurnost građanima i poduzećima u Sjevernoj Irskoj. Stoga Evropska unija neće ponovno pregovarati o protokolu”, izjavio je utorak popodne Šefčovič, reagirajući u ime Komisije nakon što je britanska vlada najavila da će predložiti zakon kojim će se jednostrano ukinuti pravila trgovine za Sjevernu Irsku uvedena nakon Brexita.

Izvor: Agencije