Egipat, Izrael i EU potpisali sporazum o izvozu gasa u Evropu

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je potpisivanje sporazuma između tri strane, nazvavši ga “historijskim”.

Dužnosnici očekuju da će izraelski plin prvo ići u postrojenja za ukapljivanje u Egiptu, nakon čega će se slati na evropsko tržište (Reuters)

Egipat, Izrael i Evropska unija (EU) potpisali su u srijedu u Kairu memorandum o razumijevanju o izvozu izraelskog gasa u Evropu, prenosi Anadolija.

Izraelska ministrica energetike Karine Elharrar podijelila je na Twitter nalogu videosnimak potpisivanja trilateralnog sporazuma.

“Danas su se Egipat i Izrael obavezali da će naš prirodni gas dijeliti s Evropom i pomoći u rješavanju energetske krize”, rekla je Elharrar nakon ceremonije potpisivanja.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozdravila je potpisivanje sporazuma između tri strane, nazvavši ga “historijskim”.

Smanjenje ovisnosti o ruskim energentima

Ranije je najavljeno da će Izrael i Evropska unija na regionalnoj konferenciji za energetiku u Kairu potpisati sporazum o izvozu izraelskog zemnog plina u Evropu, kazali su iz izraelskog ministarstva energetike.

Iz Unije kažu da bi zbog smanjenja ovisnosti o ruskom plinu Izrael mogao postati novi izvor plina za Evropu, izvijestio je Reuters.

Ovim dogovorom po prvi put će se dozvoliti „značajniji“ izvoz plina iz Izraela u Evropu, tvrde iz ministarstva, prenosi Hina.

Dužnosnici očekuju da će izraelski plin prvo ići u postrojenja za ukapljivanje u Egiptu, nakon čega će se slati na evropsko tržište.

Okvirni sporazum potpisat će Izrael, EU i Egipat, poručuju iz izraelskog ministarstva.

Ruske ucjene

Predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen ranije u utorak je rekla da Evropska unija želi ojačati svoju energetsku saradnju s Izraelom, u svjetlu ruske upotrebe plina za “ucjenu” svojih članica zbog sukoba u Ukrajini.

“Kremlj je iskoristio našu ovisnost o ruskim fosilnim gorivima da nas ucjenjuje“, kazala je Von der Leyen u govoru na Univerzitetu “Ben Gurion” u gradu Beersheba, na jugu Izraela.

Izvor: Agencije