UN: Deseci djece ubijeni u represiji vojnih vlasti Mijanmara

Djeca su ubijena ne samo u unakrsnoj vatri tokom sukoba, već i kao namjerne mete vojske s ciljem da nanese ogromnu patnju narodu, navode Ujedinjeni narodi.

Mijanmar je u previranju od kako je vojska preuzela vlast početkom prošle godine (EPA)

Deseci djece ubijeni su u Mijanmaru od prošlogodišnjeg puča, ne samo u unakrsnoj vatri u sukobima, već i kao namjerne mete vojske s ciljem da nanese ogromnu patnju narodu, izjavio je ekspert Ujedinjenih naroda.

Prema izvještaju specijalnog izvjestitelja UN-a za ljudska prava u Mijanmaru Toma Andrewsa, maloljetnici su prebijani i izbodeni, a vađeni su im nokti ili zubi tokom ispitivanja, dok su neki primoravani da trpe lažna pogubljenja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Navodi se da je vladajuća hunta više puta prekoravala UN i zapadne zemlje zbog miješanja u unutrašnje poslove i odbacila optužbe da čini zločine.

Nemilosrdni napadi hunte

Na osnovu podataka agencija UN-a, humanitarnih grupa i organizacija civilnog društva, u izvještajima se navodi da je oko 250.000 djece raseljeno u borbama, a najmanje 382 je ubijeno ili osakaćeno, uključujući zračne napade ili tešku artiljeriju.

“Nemilosrdni napadi hunte na djecu naglašavaju izopačenost i spremnost generala da nanesu ogromnu patnju nevinim žrtvama u pokušaju da pokori narod”, rekao je Andrews.

Mijanmar je u previranju od kako je vojska preuzela vlast početkom prošle godine i pokrenula žestoki obračun s protivnicima, što je izazvalo nasilnu reakciju novoformiranih grupa otpora.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada