SAD najavio nastavak pritiska na Sjevernu Koreju

Šef američke diplomatije Blinken upozorio je Sjevernu Koreju da ne provodi sedmu nuklearnu probu u njegovoj historiji, rekavši da su SAD i dalje u pripravnosti i da su pripremile svoj odgovor.

SAD, Južna Koreja i Japan objavili su 8. juna planove za jačanje sigurnosnih veza i složili se da će se zajednički suprotstaviti prijetnjama iz Sjeverne Koreje ako Pjongjang izvede još jednu nuklearnu probu (EPA)

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) poručile su da će održati diplomatski pritisak na Sjevernu Koreju sve dok režim u Pjongjangu ne promijeni kurs svoje politike, a takva poruka Washingtona poslana je u jeku sve češćih sjevernokorejskih testova balističkih projektila i straha od potencijalnog nuklearnog testa, javlja Anadolija.

“Osim ako i dok Sjeverna Koreja ne bude angažovana s nama, sa partnerima i saveznicima u diplomatiji i dijalogu, taj pritisak će se nastaviti. On će se održati i, prema potrebi, biće pojačan“, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken tokom zajedničke konferenciju za novinare sa južnokorejskim kolegom Parkom Jinom.

Šef američke diplomatije Blinken upozorio je Sjevernu Koreju da ne provodi sedmu nuklearnu probu u njegovoj historiji, rekavši da su SAD i dalje u pripravnosti i da su pripremile svoj odgovor u koordinaciji sa svojim saveznicima i partnerima, prvenstveno onima u Južnoj Koreji i Japanu.

“Mogu jednostavno reći za danas da se pripremamo za sve moguće situacije, opet u vrlo bliskoj koordinaciji s drugima. Nuklearni test bi bio opasan. Bio bi duboko destabilizirajući za region. On bi očigledno prekršio međunarodno pravo navedeno u više rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda“, dodao je Blinken.

Jačanje sigurnosnih veza

Park je ponovio Blinkenova upozorenja, rekavši da će svaka sjevernokorejska provokacija, uključujući nuklearnu probu, naići na ujedinjen i čvrst odgovor međunarodne zajednice.

“Izrazili smo posebnu zabrinutost zbog sve agresivnije retorike Sjeverne Koreje u vezi s upotrebom taktičkog nuklearnog oružja“, rekao je Park.

SAD, Južna Koreja i Japan objavili su 8. juna planove za jačanje sigurnosnih veza i složili se da će se zajednički suprotstaviti prijetnjama iz Sjeverne Koreje ako Pjongjang izvede još jednu nuklearnu probu.

Kina i Rusija stavile su veto 27. maja na nove sankcije Vijeća sigurnosti UN-a koje bi bile nametnute Sjevernoj Koreji zbog njenih kontinuiranih testova balističkih projektila, koje provodi kršeći prethodne rezolucije Vijeća.

Izvor: Agencije