Gantz pozvao na saradnju arapskih zemlja sa SAD-om zbog Irana

Izraelske i arapske zemlje koje dijele zabrinutost zbog Irana trebale bi napraviti zajedničke snage pod američkim okriljem, izjavio je izraelski ministar odbrane.

Ono što je potrebno nije samo saradnja, već stvaranje regionalnih snaga pod liderstvom Amerike, kazao je Benny Gantz (EPA)

Izraelske i arapske zemlje koje dijele zabrinutost zbog Irana trebale bi napraviti zajedničke snage pod američkim okriljem, izjavio je izraelski ministar odbrane Benny Gantz, uoči posjete predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena u julu.

Malo je vjerovatno da će iranski nuklearni program iz 2015. godine, o čijem se oživljavanu pregovaralo u Beču, biti na dnevnom redu Bidena, kada bude sljedećeg mjeseca posjetio Izrael i Saudijsku Arabiju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuter.

Gantz je citirao izraelske sigurnosne veze sa zaljevskim zemljama koje su ojačane poslije 2020. godine, nakon posredništva SAD-a, kao i Egipta i Jordana, a postoje napori da se pojača takva saradnja.

Stvaranje regionalne snage

“Ono što je potrebno nije samo saradnja, već stvaranje regionalnih snaga pod liderstvom Amerike, koje bi ojačale sve koji su uključeni”, kazao je Gantz.

Reuters navodi da, pošto je saopćenje izdato na hebrejskom jeziku, nije jasno da li se termin “snaga” odnosi na zajedničku vojnu jedinicu ili nešto drugo.

“Radimo kontinuirano na ovom, zarad sigurnosti građana Izraela”, rekao je Gantz.

Izvor: Agencije