EMA upozorava na nove sojeve omikrona

Evropska agencija za lijekove je saopćila da varijante BA.4 i BA.5 omikron soja virusa Sars-Cov-2 postaju dominante u Evropi, što će ‘vjerovatno rezultirati povećanjem broja slučajeva infekcije korona virusom u narednim sedmicama’. U EMA navode da na osnovu ograničenih podataka nema dokaza da su BA.4 i BA.5 povezani sa povećanom ozbiljnošću infekcije u poređenju sa cirkulišućim varijantama BA.1 i BA.2., ali upozoravaju da sa povećanje broja inficiranih, kao i u prethodnim talasima, može doći do povećanja hospitalizacija, prijema na intenzivnu njegu i broja smrtnih ishoda, prenio je Tanjug. Dodaje se da su nove podvarijante omikrona otpornije na imunitet dobijen vakcinama AstarZenece i Pfizera jer su ”antigenski više udaljeni od osnovnog virusa”. Zemlje se pozivaju da nadziru kretanje i širenje COVID-19, naročito kod satrijih od 65 godina, a iz EMA-e ponavljaju da su vakcinacija i primanje booster doze i dalje prioriteti u zaštiti, uz očekivanje da će dodatne doze biti potrebne najrizičnijim grupama u očekivanju novih talasa infekcije.

Nove podvarijante omikrona otpornije su na imunitet dobijen vakcinama AstraZenece i Pfizera (EPA - Ilustracija)

Evropska agencija za lijekove (EMA) upozorila je u ponedjeljak da varijante BA.4 i BA.5 omikron soja virusa Sars-Cov-2 postaju dominante u Evropi, što će ”vjerovatno rezultirati povećanjem broja slučajeva infekcije korona virusom u narednim sedmicama”.

U EMA-i navode da, na osnovu ograničenih podataka, nema dokaza da su BA.4 i BA.5 povezani s povećanom ozbiljnošću infekcije u poređenju s cirkulirajućim varijantama BA.1 i BA.2.

Upozoravaju da sa povećanje broja inficiranih, kao i u prethodnim valovima pandemije, može doći do povećanja hospitalizacija, prijema na intenzivnu njegu i broja smrtnih ishoda, prenosi Tanjug.

Vakcinacija i dalje prioritet u zaštiti

Dodaje se da su nove podvarijante omikrona otpornije na imunitet dobijen vakcinama AstraZenece i Pfizera, jer su ”antigenski više udaljeni od osnovnog virusa”.

Zemlje se pozivaju da nadziru kretanje i širenje COVID-19, naročito kod starijih od 65 godina.

Iz EMA-e ponavljaju da su vakcinacija i primanje booster doze i dalje prioriteti u zaštiti, uz očekivanje da će dodatne doze biti potrebne najrizičnijim grupama u očekivanju novih valova infekcije.

Izvor: Agencije