Zastupnici iračkog šiitskog lidera Muqtade al-Sadra podnijeli ostavke

Ukupno 73 zastupnika šiitskog lidera Muqtade al-Sadra, najvažnije formacije u iračkom parlamentu, podnijelo je ostavku, kao pritisak za formiranje vlade koju Irak još nema poslije parlamentarnih izbora održanih prošle godine.

U nedostatku jasne većine i konsenzusa, parlament tri puta od početka godine nije uspio da organizira izbor predsjednika republike, a to je prva faza prije imenovanja premijera i formiranja vlade (Reuters)

Ukupno 73 zastupnika šiitskog lidera Muqtade al-Sadra, najvažnije formacije u iračkom parlamentu, podnijelo je u nedjelju navečer ostavku, kao pritisak za formiranje vlade koju Irak još nema poslije parlamentarnih izbora održanih prošle godine.

“Nevoljno smo prihvatili zahtjeve za ostavke naše braće i sestara, predstavnika bloka Muqtade al-Sadra”, izjavio je predsjednik parlamenta Mohammed al-Halboussi poslije prijema 73 pisma ostavke zastupnika, prenosi Beta.

Irački politiolog Hamzeh Hadad izjavio je da parlament još treba da prihvati ostavke apsolutnom većina.

Godišnji odmor

Međutim, irački parlament je sada na godišnjem odmoru do augusta tako da je neizvjesno šta će se dalje dogoditi.

Od prijevremenih parlamentarnih izbora u oktobru 2021. godine, na kojima je pokret Muqtade al-Sadra izašao kao veliki pobjednik, dva politička bloka, Muqtade al-Sadra i savez proiranskih stranaka ne uspijevaju da se dogovore o imenovanju premijera jer smatraju da obje struje na to polažu pravo.

U nedostatku jasne većine i konsenzusa, parlament tri puta od početka godine nije uspio da organizira izbor predsjednika republike, a to je prva faza prije imenovanja premijera i formiranja vlade.

Izvor: Agencije