Ukrajina uspostavlja koridore za izvoz žitarica preko Poljske i Rumunije

Ukrajina je u pregovorima i sa baltičkim državama o dodavanju trećeg koridora za izvoz hrane, saopćio je Kijev.

Ukrajina je prije ruske invazije bila najveći svjetski proizvodjač suncokretovog ulja i jedan od glavnih izvoznika pšenice, dok su milioni tona žitarica sada u lukama zbog ruske blokade (REUTERS/Thomas Peter)

Ukrajina je uspostavila dvije rute za izvoz žitarica, kroz Poljsku i Rumuniju, kako bi spriječila globalnu prehrambenu krizu, izjavio je pomoćnik šefa ukrajinske diplomatije Dmitro Senik.

Senik je na sigurnosnom forumu u Singapuru rekao da je globalna sigurnost hrane ugrožena jer je ruska invazija zaustavila ukrajinski crnomorski izvoz žitarica, uzrokujući opštu nestašicu i skok cijena.

Svjetski proizvodjači

Ukrajina je prije ruske invazije bila najveći svjetski proizvodjač suncokretovog ulja i jedan od glavnih izvoznika pšenice, dok su milioni tona žitarica sada u lukama zbog ruske blokade.

“Ukrajina je u pregovorima sa baltičkim državama o dodavanju trećeg koridora za izvoz hrane. Te rute nisu savršene jer stvaraju određena uska grla, ali dajemo sve od sebe da razvijemo te rute”, rekao je Senik za Reuters, prenosi Beta.

On nije iznio detalje koliko je žitarica već premješteno ili će biti prebačeno ovim rutama.

Izvor: Agencije