Ukrajina od BiH zatražila pomoć kod identifikacije nestalih osoba

Zvanični podaci govore o približno 3.400 ubijenih civila u Ukrajini, ne uključujući vojnike, no ta brojka višestruko je veća.

Nove grobnice kod Kijeva za ubijene ukrajince snimljene 15. maja 2022. (EPA)

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić rekla je da je taj institut dobio ukrajinski zahtjev za tehničku pomoć kod identifikacije nestalih osoba, u jeku ruske invazije na tu zemlju koja traje od februara.

“Dobili smo zahtjev od Ukrajine za tehničku pomoć koja se odnosila na proces DNK identifikacije, koju za Institut radi Međunarodna komisija za nestale (ICMP), rekla je Fazlić agenciji Fena.

“Dali smo im određene preporuke i uputili ih na ICMP i svakako im ponudili našu ekspertizu za sve što im bude potrebno kako bi iskoristili sva iskustva koja smo imali u Bosni i Hercegovini […], a sve kako bi pomogli u uspostavljanju sistema koji će u Ukrajini biti zadužen za pronalazak nestalih osoba”, rekla je Fazlić.

Iskustva iz BiH

U Bosni i Hercegovini je dosad ekshumirano više od 25.500 žrtava rata koji je trajao od 1992. do 1995. Godine, prema podacima Instituta za nestale. Oko 24.300 nestalih je identificirano i predato porodicama dok se još uvijek radi na identifikaciji jednog broja žrtava koje su ekshumirane, ali nisu zvanično identificirane.

Tri decenije od početka rata u Bosni i Hercegovini traga se još uvijek za 7.628 nestalih osoba.

“Porodice koje su izgubile svoje najmilije imaju pravo da saznaju šta im se dogodilo, da dobiju njihove posmrtne ostatke…”, rekla je Fazlić.

“Tek nakon suočavanja sa prošlošću […] moguć je suživot i pomirenje”.

Zvanični podaci govore o približno 3.400 ubijenih civila u Ukrajini, ne uključujući vojnike, no ta brojka višestruko je veća, rekla je šefica Posmatračke misije Ujedinjenih naroda za ljudska prava u toj zemlji.

Neki civili i vojnici vode se kao nestali.

Izvor: Agencije