Stoltenberg: Švedska želi ispuniti zahtjeve Turske

Švedska premijerka je nakon sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom rekla da njena zemlja ozbiljno shvata zabrinutost Turske.

Jens Stoltenberg je kazao da je krajnji cilj pristupanje Švedske i Finske u NATO što je prije moguće (Anadolija)

Švedska je preduzela važne korake da bi ispunila zahtjeve koje je Turska postavila da bi odobrila članstvo Stockholmu u NATO-u, izjavio je u ponedjeljak, za vrijeme posjete Švedskoj, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Švedska i Finska prošlog mjeseca su podnijele zahtjev za pridruženjem Savezu, u odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu.

Njihovi zahtjevi naišli su na neočekivano protivljenje Turske, koja je gnjevna zbog, kako tvrdi, švedske podrške kurdskim snagama i ranije odluke o povlačenju dozvola za izvoz oružja Turskoj, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Pozdravljam to što je Švedska već počela mijenjati svoje zakonodavstvo koje se odnosi na protuterorizam i što će zagarantirati da će pravni okvir za izvoz oružja biti u skladu s budućim statusom te zemlje kao članice NATO-a, uz nove obveze prema saveznicima”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare održanoj zajedno sa švedskom premijerkom Magdalenom Andersson.

“Ovo su dva važna koraka potrebna da bi se odagnala zabrinutost koju je Turska iznijela.”

‘Promijenjeni zakoni o terorizmu’

Andersson je rekla da je Švedska promijenila svoje zakone o terorizmu i da je u toku proces daljnjeg pooštravanja mjera.

“Od 1. jula imat ćemo strože kriterije u zakonodavstvu kada je posrijedi borba protiv terorizma. Dakle, Švedska je spremna pridonijeti borbi protiv terorizma”, kazala je ona.

Švedska “veoma ozbiljno” shvata zabrinutosti Turske o zahtjevima Švedske i Finske za pridruživanje NATO-u, rekla je Andersson, prenosi Anadolija.

Stoltenberg je kazao da je krajnji cilj pristupanje Švedske i Finske u NATO “što je prije moguće” i kako je nezamislivo da saveznici iz NATO-a ne bi stali u odbranu Švedske kad bi ta zemlja bila napadnuta.

Svi zahtjevi za članstvo u NATO-u moraju biti jednoglasno prihvaćeni u 30-članom Savezu.

Krajem maja Turska je u Ankari bila domaćin konsultacija sa švedskim i finskim delegacijama o njihovim kandidaturama za članstvo NATO-u.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je tada kazao da sastanci nisu bili “na željenom nivou”.

Izvor: Agencije