Izraelske letjelice narušile libanski prostor 22.000 puta od 2007.

Libanske vlasti su u više navrata uputile protestnu notu Ujedinjenim narodima, tražeći da izvrše pritisak na Izrael i pozove na poštovanje suvereniteta Libana.

Izraelski borbeni avioni posebno koriste libanski zračni prostor za izvođenje napada na sirijsku teritoriju (EPA - Ilustracija)

Izraelske vojne letjelice narušile su zračni prostor Libana 22.111 puta od 2007. godine, prema studiji objavljenoj na stranici AirPressure.info, prenosi agencija RIA Novosti.

Prema studiji, tokom ovog perioda, izraelski borbeni avioni su ušli u zračni prostor Libana više od 8.000 puta, dok su dronovi “upali” 13.000 puta, prenosi Tanjug.

Navodi se da izraelska avijacija redovno narušava zračni prostor Libana, vršeći izviđačke letove iznad južnog Libana, regiona Beka, kao i iznad centralnog dijela zemlje.

Napadi na Siriju

Izraelski borbeni avioni posebno koriste libanski zračni prostor za izvođenje napada na sirijsku teritoriju.

Libanske vlasti su u više navrata uputile protestnu notu Ujedinjenim narodima, tražeći da izvrše pritisak na Izrael i pozove na poštovanje suvereniteta Libana, ali i da se pridržavaju tačaka iz Rezolucije 1701 Vijeća sigurnosti UN-a iz 2006. godine, usvojene nakon sukoba Izraela i Hezbollaha.

Izvor: Agencije