Izrael zbog Irana poziva svoje državljane da ne putuju u Istanbul

Izrael upozorava na mogućnost otmica izraelskih državljana u najvećem turskom gradu u režiji Islamske Republike te šalje prijeteću poruku Teheranu.

Turska je popularno turističko odredište za Izraelce (EPA - Ilustracija)

Izrael je u ponedjeljak pozvao svoje građane da izbjegavaju Istanbul, ili da se vrate kući ako su već tamo, postroživši time uputu od 30. maja, kada je svojim državljanima preporučio da ne putuju u Tursku zbog prijetnji iranskih otmica.

Ministar vanjskih poslova Yair Lapid rekao je kako su izraelske snage sigurnosti poduzele “ogromne napore“ da “proteklih sedmica spase izraelske državljane“, zahvalivši turskoj vladi na doprinosu.

Nije dao dodatne detalje.

Izraelski sigurnosni dužnosnik kazao je za Reuters da je Turska uhapsila nekoliko navodnih “operativaca“ iranske Revolucionarne garde.

“Pozivamo Izraelce da ne lete u Istanbul – a ako to možete izbjeći, nemojte letjeti u Tursku. Ako ste u Istanbulu, vratite se kući što je prije moguće“, rekao je Lapid, prenosi Hina.

Ubistvo iranskog pukovnika Khodaija

“Ove prijetnje usmjerene su na Izraelce na odmoru. Biraju – na nasumičan – ali namjeran način – izraelske državljane kako bi ih oteli ili ubili“, dodao je.

“Želim odavde poslati poruku i Irancima: ko god naudi Izraelcima, neće se izvući; duga ruka Izraela će ih stići, gdje god bili.“

Teheran je najavio osvetu protiv Izraela kojeg krivi za ubistvo Hassana Sajada Khodaija, pukovnika elitnih brigada Al-Quds iranske Revolucionarne garde, ubijenog 22. maja.

Izrael nije preuzeo, ali niti odbacio odgovornost za to ubistvo.

Optužio je Khodaija da je planirao napade protiv stanovnika širom svijeta.

Turska je popularno turističko odredište za Izraelce.

Dvije države rade i na poboljšanju diplomatskih veza, nakon nekoliko desetljeća loših odnosa.

Izvor: Agencije