Preliminarni dogovor o reformi zakona o posjedovanju oružja u SAD-u

Budući zakon trebao bi sadržavati strožje provjere prošlosti kupaca vatrenog oružja, kao i spriječiti kupovinu oružja ‘za drugog.’

Zakonu o kontroli oružja iz 1968. godine omogućava Amerikancima starijim od 18 godina da kupuju oružje poput sačmarica i pušaka (EPA)

Skupina američkih senatora iz obje najveće stranke, uključujući dovoljno republikanaca da bi se izbjegla duga rasprava, objavila je da su postigli preliminarni dogovor o reformi zakona o posjedovanju oružja.

Prijedlog zakona uključuje podršku za državne zakone za privremeno oduzimanje oružja sudskim putem, strožje provjere kupaca oružja mlađih od 21 godinu i suzbijanje prakse kupnje oružja umjesto neke druge osobe koja ne bi prošla provjeru.

Ne sadrži pak druga ograničenja koja zagovaraju demokrati i predsjednik Joe Biden poput podizanja dobi za kupnju poluautomatskih puški na 21 ili nova ograničenja za jurišne puške, piše Reuters.

Podrška republikanaca

Desetero republikanaca iskazalo je podršku za preliminarni dogovor, što znači da bi on mogao doći do glasanja o usvajanju i prevladati otpor drugih republikanaca koji se protive većini mjera za kontrolu posjedovanja oružja.

Pregovori koji su doveli do dogovora uslijedili su nakon niza masovnih pucnjava u SAD-u, uključujući u školi u Uvaldeu u Teksasu prošli mjesec kada je poginulo 19 djece te pucnjavu u maju u supermarketu u Buffalu u New Yorku u kojoj je poginulo deset Afroamerikanaca.

Vođa senatske većine Chuck Schumer, demokrat, ocijenio je u saopćenju da je plan “dobar prvi korak” koji bi mogao “otežati potencijalnim masovnim ubicama da brzo nabave jurišne puške uvođenjem pojačanih provjera kupaca oružja mlađih od 21 godine”.

SAD ima najvišu stopu smrtnih slučajeva od vatrenog oružja među bogatim zemljama.

Drugi amandman američkog Ustava štiti pravo na posjedovanje i nošenje oružja.

Prijedlog zakona u Senatu mora dobiti 60 glasova od ukupno 100 da bi se izbjegla duga rasprava u cilju odgode ili sprječavanja njegovog usvajanja. Pedeset glasova imaju republikanci i pedeset demokrati.

Izvor: Agencije