Erdogan: Energiju je kao ključ saradnje, a ne polje tenzija i sukoba

Tenutno glavni problem globalne ekonomije je osigurati snabdijevanje energijom na održiv i pouzdan način i obuzdati inflaciju, kaže turski predsjednik.

Recep Tayyip Erdogan je naglasio da Turska brani svoja prava na Sredozemnom moru (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da ta zemlja energiju ne vidi kao polje tenzija i sukoba, već kao ključ regionalne saradnje.

Na svečanom polaganju prvih cijevi za prirodni plin u Crnom moru istakao je da će Turkska u prvoj fazi od prvog kvartala 2023. godine u nacionalnu distribucijsku mrežu biti pušteno deset miliona kubnih metara prirodnog plina dnevno, prenosi Anadolija.

Naglasivši kako je Turska prije dvije godine otkrila svoje najveće rezerve prirodnog plina u Crnom moru, Erdogan je podsjetio da je i tada obećao da će plin na raspolaganju narodu biti 2023. godine.

‘Veliki trud, strpljenje i rad’

“Korištenjem prirodnog plina u domaćinstvima od prvog kvartala 2023. godine bit će prekoračen još jedan važan psihološki prag“, rekao je on.

Turska gradi plinovode pod morem i na kopnu, a Erdogan je kazao da će maksimalna proizvodnja u bazenu Sakarya biti dostignuta 2026. godine.

“Iza svakog postignuća koje je Turska napravila u posljednjih 20 godina stoji veliki trud, strpljenje i rad, baš kao i ovdje. Naporno smo radili da postignemo svoje ciljeve u svim oblastima, od obrazovanja do transporta, od trgovine do odbrambene industrije, od zdravstva do životne sredine. Sve smo postigli uprkos brojnim preprekama“, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je istakao da je ova država jedna od rijetkih zemalja svijeta koja posjeduje vlastitu flotu, koju čine tri broda za sondažna bušenja i dva broda za seizmička istraživanja.

Otkrio je da će četvrti nacionalni brod Turske za sondažna bušenja biti nazvan “Abdulhamid Han“.

Ukazujući na velika poskupljenja energenata na tržištu izazvanog invazijom Rusije na Ukrajinu, Erdogan je kazao da je trenutno glavni problem globalne ekonomije osigurati snabdijevanja energijom na održiv i pouzdan način i obuzdati inflacije.

‘Nemamo pretenzije prema tuđem’

Naglasio je da Turska brani svoja prava na Sredozemnom moru te je poručio da Ankara nema pretenzije prema tuđem, ali da štitit ono što joj pripada.

“Vidimo energiju kao ključ regionalne saradnje, a ne kao polje tenzija i sukoba. S tim razumijevanjem pokušavamo razviti načine saradnje u regiji. Zajedno ćemo početi uviđati pozitivne rezultate naših kontakata u narednom periodu. Nastavit ćemo našu borbu na višestruki način dok ne učinimo Tursku državom koja je u potpunosti riješila svoj problem sigurnosti snabdijevanja energijom“, poručio je Erdogan.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada