Britanska policija optužila Kevina Spaceyja za seksualno zlostavljanje

Američki glumac trebao bi se u četvrtak pojaviti na sudu u Londonu; navodni napadi dogodili su se između marta 2005. i aprila 2013. godine.

Kevin Spacey kaže da je siguran kako će svako suđenje dokazati njegovu nevinost (EPA)

Britanska policija saopćila je u ponedjeljak da je optužila glumca Kevina Spaceyja na temelju navoda o seksualnom zlostavljanju, zbog čega bi se glumac trebao u četvrtak pojaviti na sudu.

Tužitelji su prošlog mjeseca odobrili podizanje optužnice protiv 62-godišnjeg Spaceyja, i to po četiri tačke optužbe za seksualni napad na trojicu muškaraca te još jednu tačku za navođenje osobe na sudjelovanje u penetrativnom seksualnom činu bez pristanka.

Policija je saopćila da su se navodni napadi dogodili između marta 2005. i aprila 2013. godine, i to četiri u Londonu i jedan u Gloucestershireu.

Spreman braniti se pred sudom

Uključivali su jednog muškarca koji je sada u četrdesetim godinama i dvojicu muškaraca koji su sada u tridesetima.

Spacey bi se na sudu trebao pojaviti u četvrtak, tvrdi londonska policija, prenosi Hina.

Oskarovac Spacey poručio je, kako prenosi Reuters, da se spreman braniti pred sudom u Velikoj Britaniji i da je siguran kako će svako suđenje dokazati njegovu nevinost.

Spacey je nekad bio jedna od najvećih američkih filmskih zvijezda, no umnogome se povukao iz javnosti nakon što je prije pet godina optužen za seksualno zlostavljanje.

Dvadeset odvojenih optužbi

U novembru 2017. godine londonsko pozorište “Old Vic” saopćilo je je da je od 20 muškaraca zaprimilo 20 odvojenih optužbi za Spaceyjevo neprimjereno ponašanje.

Riječ je o muškarcima koji su sa Spaceyjem bili u kontaktu u pozorištu ili vezano za njega u periodu između 1995. i 2013. godine.

Nakon što su na vidjelo izašle optužbe za seksualno zlostavljanje, Spacey je izbačen iz serije Kuća od karata i iz filma Sav novac svijeta.

Izvor: Agencije