Britanci donose novi zakon o Sj. Irskoj, tvrde da ne krši međunarodno pravo

Unilateralni potez Londona mogao bi ponovno rasplamsati spor s EU-om. 

Kad je Britanija napustila EU britanski premijer Boris Johnson dogovorio je protokol koji je omogućio Sjevernoj Irskoj da ostane unutar jedinstvenog evropskog tržišta kako bi se sačuvala otvorena granica s Irskom (EPA)

Zakon koji će Britanci jednostrano izglasati u ponedjeljak, a koji ukida neka od pravila iz trgovinskog sporazuma o Brexitu koja su regulirala pitanje Sjeverne Irske, neće prekršiti međunarodno pravo, rekao je u nedjelju ministar Brandon Lewis.

“Mjera koju ćemo iznijeti sutra je unutar zakona; ono što ćemo učiniti je zakonito i ispravno je”, rekao je ministar za Sjevernu Irsku za Sky News.

Kad je Britanija napustila Evropsku uniju britanski premijer Boris Johnson dogovorio je protokol koji je omogućio Sjevernoj Irskoj da ostane unutar jedinstvenog evropskog tržišta kako bi se sačuvala otvorena granica s Irskom, dogovorena Sporazumom na Veliki petak, podsjeća Reuters.

Bilo kakvi unilateralni pokušaj Londona da zaobiđe taj dogovor mogao bi ponovno rasplamsati spor s EU-om.

Protivljenje Sinn Feina

Irski Sinn Fein, nacionalistička stranka koja je na izborima prošli mjesec postigla historijsku pobjedu u Sjevernoj Irskoj, u nedjelju je objavila da će Britanci „bez sumnje“ prekršiti zakon unilateralnim promjenama protokola.

Lewis pak tvrdi da su te izmjene potrebne jer protokol „fundamentalno potkopava“ Sporazum na Veliki petak.

Ministar smatra kako protokol otežava živote stanovnika Sjeverne Irske, sprječava rad vladinih institucija te nije u skladu s unutarnjim tržištem Velike Britanije.

Lewis nije htio reći do kakvih će promjena doći, no naglasio je da će vlada iznijeti i pravni temelj na kojima donosi zakon.

Predsjednica Sinn Feina Mary Lou McDonald rekla je kako London može raditi s Dublinom i Briselom da se poboljša primjena protokola.

„Postoji volja ovdje, volja za saradnju s Evropskom komisijom, no britanska vlada je to odbila“, rekla je u Dublinu.

„Ona nije bila konstruktivna, krenula je destruktivnim smjerom, a sad predlaže zakon koji će bez sumnje prekršiti međunarodno pravo“.

Izvor: Agencije