Amnesty International: Dokazi o čestoj ruskoj upotrebi kasetne municije u Harkovu

AI navodi da su pronađeni dokazi da su ruske snage u više navrata koristile kasetne bombe 9N210/9N235, kao i rasprskavajuću municiju.

U izvještaju Amnesty Internationala se podsjeća na pet odvojenih mjesta udara u stambenim naseljima u Harkovu (EPA)

Dokazi potvrđuju rasprostranjenu upotrebu kasetne municije u Harkovu, na sjeveroistoku Ukrajine, gdje su od posljedica neselektivnih ruskih granatiranja i korištenja kasetne municije poginule stotine civila, tvrdi Amnesty International (AI).

AI navodi da su pronađeni dokazi da su ruske snage u više navrata koristile kasetne bombe 9N210/9N235, kao i rasprskavajuću municiju, odnosno rakete koje izbacuju manje mine koje eksplodiraju u vremenskim intervalima, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

U izvještaju Amnesty Internationala se podsjeća na pet odvojenih mjesta udara u stambenim naseljima u Harkovu i na videodokaze o karakterističnom, simetričnom efektu lomljenja koji je povezan sa kasetnom municijom.

Kontroverzno oružje

Fotografije sa lokacija analizirala su tri stručnjaka za oružje i svi su saglasni da su udari bili izvršeni kontroverznim oružjem.

“To su udari kasetne municije, to je klasičan potpis. Na jednoj fotografiji možete vidjeti ostatak stabilizatorskog peraja podmunicije”, izjavio je Mark Hizney, viši istraživač u odjeljenju za oružje organizacije Human Rights Watch.

“Videosnimci koje je stanovnik jednog od bombardovanih mjesta proslijedio BBC-iju pokazuju uzastopne detonacije, što je veoma jak dokaz da je riječ o podmuniciji iz kasetnog oružja”, rekao je Hamish de Bretton Gordon, bivši pukovnik britanske vojske i stručnjak za oružje Univerziteta Cambridge.

Izvor: Agencije