Svako deseto dijete u svijetu žrtva prisilnog rada

Broj djece koja se koriste kao radna snaga širom svijeta povećao se posljednjih godina, dosegnuvši čak 160 miliona.

Izvještaj otkriva da je jedno od svakih 10 djece širom svijeta izloženo prisilnom radu, a ova stopa raste na svako peto dijete u nerazvijenim zemljama (Reuters)

U svijetu je svako deseto dijete žrtva prisilnog rada, a situacija u nerazvijenim zemljama je još teža, gdje je svako peto dijete žrtva prisilnog rada, piše Anadolija.

Prema podacima koje je novinar Anadolij prikupio povodom 12. juna, Svjetskog dana borbe protiv dječjeg rada, a pozivajući se na najnoviji izvještaj Međunarodne organizacije rada (ILO) i Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), broj djece koja se koriste kao radna snaga širom svijeta povećao se posljednjih godina, dosegnuvši čak 160 miliona.

Prisilnim radom ILO tretira svako nametanja posla koje djetetu uskraćuje čari djetinjstva, reducira njegove psihofizičke potencijale, ugrožava njegov fizički i mentalni razvoj.

Statistike otkrivaju da kada se uzme u obzir broj stanovnika zemalja širom svijeta, broj djece koja prisilno rade veći je od populacije svih zemalja svijeta, izuzev njih osam.

Izvještaj otkriva da je jedno od svakih 10 djece širom svijeta izloženo prisilnom radu, a ova stopa raste na svako peto dijete u nerazvijenim zemljama.

Broj može porasti na 169 miliona

U izvještaju objavljenom 2020. godine navedeno je da je još devet miliona djece ugroženo zbog epidemije COVID-19. Izražena je zabrinutost da se broj djece radnika može povećati na 169 miliona do kraja 2022. ako se ne preduzmu potrebne mjere.

“Sada smo na prekretnici u borbi protiv dečijeg rada. Iako je u nekim regijama posljednjih godina postignut pozitivan napredak, svjetska borba, posebno u grupi djece uzrasta od pet do 11 godina, je zastala. COVID-19 je doveo milione djece u opasnost zbog porasta siromaštva i nejednakosti i zatvaranja škola. Ukoliko se ne preduzmu potrebne mjere na nivou vlada, broj djece radnika može porasti za devet miliona, odnosno skočiti na čak 169 miliona”, poručio je generalni direktor ILO-a Guy Ryder.

Veći udio djece radnika u ruralnim područjima

Prema izvještaju, 70 posto djece radnika radi u poljoprivredi (112 miliona), 20 posto u uslugama (31,4 miliona) i 10 posto (16,5 miliona) u industriji.

Dok je stopa dječjeg rada 14 posto u ruralnim područjima, ova stopa je oko pet posto u urbanim područjima.

28 posto djece koja rade u dobi od pet do 11 godina i 35 posto djece od 12 do 14 godina ne pohađa školu.

72 posto djece radnika radi sa svojim porodicama. Suprotno mišljenju da rad s porodicom može biti siguran, djeca mogu da učestvuju u opasnim poslovima čak i u tim slučajevima.

Oko 79 miliona djece između 5 i 17 godina radi na opasnim poslovima širom svijeta.

Posebno je naglašeno da su djeca koja rade suočena s rizicima kao što su fizička i psihička povreda, poremećaj njihovog obrazovanja, uskraćivanje osnovnih prava i propuštanje potencijalnih budućih prilika.

Podaci pokazuju da je udio dječaka među radnom djecom veći od udjela djevojčica u svim regijama i starosnim grupama.

Dok je omjer rada između djevojčica i dječaka bio veoma blizu 2000. godine, u posljednjih 20 godina postignut je veći napredak u borbi protiv dječjeg rada kod djevojčica.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada