Ministri odbrane Australije i Kine sastali se prvi put u tri godine

Odnosi dvije zemlje postali su hladni nakon poziva Canberre na istragu o porijeklu korona virusa i zabranila Huaweiju da gradi australsku 5G mrežu.

Razgovor australskog i kineskog ministra opisan je kao važan prvi korak nakon perioda zategnutih odnosa (EPA)

Ministri odbrane Australije i Kine sastali su se u nedjelju prvi put u tri godine, a razgovori su opisani kao “važan prvi korak” nakon perioda zategnutih odnosa.

Richard Marles, čija je vlada lijevog centra došla na vlast u maju, razgovarao je više od sat vremena s Kinezom Wei Fengheom na marginama sigurnosnog summita Shangri-La dijaloga u Singapuru, izvijestio je AFP a prenosi Fena.

Marles je sastanak opisao kao “važan prvi korak” i “vrlo značajan”.

“Bila je to prilika za vrlo iskrenu i potpunu razmjenu u kojoj sam pokrenuo niz pitanja koja zabrinjavaju Australiju”, rekao  je Marles, koji je i dopremijer australske vlade.

Kineska vlada nije dala nikakav komentar odmah nakon sastanka.

Hladni odnosi

Odnosi između Pekinga i Canberre postali su hladni posljednjih godina nakon što je Canberra pozvala na nezavisnu istragu o porijeklu pandemije korona virusa i zabranila telekomunikacijskom divu Huaweiju da gradi australsku 5G mrežu.

Kina, najveći trgovinski partner Australije, odgovorila je uvođenjem carina i prekidom u više od deset ključnih industrija, uključujući vino, ječam i ugalj.

Marles je rekao da su nedavno presretanje australskog patrolnog aviona u međunarodnom zračnom prostoru od strane kineske ratne avijacije, kao i “stalni interes Australije za Pacifik” među temama o kojima se raspravljalo.

To uključuje usredotočenost Australije na osiguravanje “da zemlje Pacifika ne budu dovedene u položaj povećane militarizacije”, rekao je.

Incident s patrolnim avionom, koji je Canberra opisala kao “vrlo opasan”, dogodio se 26. maja, kada je kineski avion presreo australski mlaznjak i pustio oblak malih aluminijskih traka, poznatih kao pljeva.

Izvor: Agencije