Princ Charles kritizirao britanski plan za migrante iz Ruande

Presuda Visokog suda utrla je put za prvi let s migrantima iz Velike Britanije za Ruandu koji će krenuti u utorak.

Charles je nekoliko puta u četiri oka izrazio protivljenje migrantskoj politici i rekao da je više nego razočaran, rekao je neimenovani izvor (EPA)

Britanski princ Charles nazvao je vladin plan za vraćanje tražitelja azila u Ruandu “užasnim”, navodi se u medijskim izvještajima u subotu dok su protivnici mjere pripremali posljednju pravnu bitku u pokušaju da zaustave prvi let s migrantima.

List Times prenio je neimenovani izvor po kojemu je Charles nekoliko puta u četiri oka izrazio protivljenje toj politici i rekao da je njome “više nego razočaran”.

“Rekao je kako misli da je cijeli vladin pristup užasan. Bilo je jasno da nije impresioniran smjerom kretanja vlade”, dodao je izvor, prenosi Hina pozivajući se na agencije AFP i dpa.

Izviještaj je objavljen nakon što je presuda Visokog suda utrla put za prvi let za tu istočnoafričku državu koji će krenuti u utorak.

Charles bi trebao krajem juna predstavljati svoju majku kraljicu Elizabetu na samitu Commonwealtha u Kigaliju.

Kraljevska porodica politički neutralna

Glasnogovornik Clarence Housea rekao je: “Ne bismo komentirali navodne anonimne privatne razgovore princa od Walesa, osim da ponovimo da on ostaje politički neutralan. Pitanja politike su odluke vlade.”

Kao čelnica države Charlesova majka kraljica Elizabeta mora ostati neutralna u pogledu političkih pitanja i ne glasa niti se kandidira na izborima.

Tradicionalno članovi kraljevske obitelji ne uključuju se u politička pitanja.

Međutim, Charles, budući kralj, u prošlosti je bio otvoren i suočio se s kritikama zbog svoje uključenosti u javna i politička pitanja.

Charles je 2015. morao braniti svoju odluku da napiše niz pisama ministrima u vladi, od kojih su neka poznata kao memorandumi “crnog pauka”, tzv. zbog njegove upotrebe crne tinte.

U to je vrijeme Clarence House rekao da prepiska – o pitanjima uključujući nedostatak resursa za oružane snage koje se bore u Iraku pokazuje “opsege briga i interesa princa od Walesa za zemlju i cijeli svijet.

Izvor: Agencije