Iran i Venezuela potpisali sporazum o saradnji

Uz Rusiju, Kinu, Kubu i Tursku, Iran je jedan od glavnih saveznika Venezuele, a kao i Venezuela podliježe strogim američkim sankcijama.

Iran je treća zemlja koju je Maduro (lijevo) posjetio ove sedmice nakon putovanja u Tursku i Alžir (EPA)

Iran i Venezuela potpisali su u subotu, tokom posjete venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura Teheranu, 20-godišnji sporazum o saradnji između dva saveznika pogođena američkim sankcijama.

Potpisivanje sporazuma “pokazuje odlučnost visokih dužnosnika dvije zemalje za razvoj odnosa u različitim područjima”, rekao je iranski predsjednik Ebrahim Raisi, izvijestio je AFP.

Maduro je, govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare u iranskoj prijestolnici, rekao da saradnja pokriva energetski i finansijski sektor, kao i “zajednički rad na odbrambenim projektima”.

Uz Rusiju, Kinu, Kubu i Tursku, Iran je jedan od glavnih saveznika Venezuele, a kao i Venezuela podliježe strogim američkim sankcijama, prenosi Hina.

“Venezuela je prošla teške godine, ali odlučnost ljudi, dužnosnika i predsjednika zemlje bila je da se odupru sankcijama”, rekao je Raisi tokom konferencije za novinare koju je prenosila državna televizija.

“Ovo je dobar znak koji svima dokazuje da otpor djeluje i da će natjerati neprijatelja na povlačenje”, dodao je iranski predsjednik.

Uz 20-godišnji sporazum koji su potpisali ministri vanjskih poslova dvije zemalje, “Iran i Venezuela potpisali su dokumente o saradnji na političkom, kulturnom, turističkom, ekonomskom, naftnom i petrohemijskom polju”, objavila je državna novinska agencija IRNA.

‘Zbližavanje naroda’

Od 18. jula će se uvesti direktni letovi između Caracasa i Teherana “kako bi se promovisao turizam i unija naših zemalja”, rekao je Maduro, dodajući da je “Venezuela otvorena za primanje turista iz Irana”.

Iranski predsjednik također je naglasio važnost direktnih letova između dva glavna grada, rekavši da bi to moglo utrti put za unapređenje “trgovinskih i ekonomskih odnosa, kao i zbližavanje dvije nacije”.

Bilateralne veze između dva proizvođača nafte bile su jake za vrijeme pokojnog venezuelanskog socijalističkog čelnika Huge Chaveza, a dodatno su ojačane pod njegovim nasljednikom Madurom.

U maju se iranski ministar nafte Džavad Ovdži sastao s Madurom tokom službene posjete Venezueli, koja ima najveće dokazane rezerve sirove nafte u svijetu. Ovdžijeva posjeta Venezueli uslijedila je samo nekoliko sedmica nakon posjete američkih dužnosnika usred rasta globalnih cijena nafte zbog rata u Ukrajini. U martu je američka delegacija održala sastanak s Madurom, čiji legitimitet kao predsjednika Washington osporava.

Iran je veliki proizvođač nafte i rekao je u aprilu da se proizvodni kapacitet vratio na nivo prije ponovnog uvođenja američkih sankcija pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom 2018.

Iran je treća zemlja koju je Maduro posjetio ove sedmice nakon putovanja u Tursku i Alžir.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada