UN: Mediteran postaje sve smrtonosniji za izbjeglice i migrante

UN navodi da, iako je broj izbjeglica i migranata koji su stigli u Evropu prelaskom Mediterana posljednjih godina smanjen u odnosu na 2015, ova ruta za njih postaje sve smrtonosnija.

'Dok je broj izbjeglica i migranata koji prelaze Mediteran na putu za Evropu manji nego 2015, putovanja postaju sve smrtonosnija', rekla je Mantoo (EPA)

Ujedinjeni narodi (UN) upozorili su da, iako je broj izbjeglica i migranata koji su stigli u Evropu prelaskom Mediterana posljednjih godina smanjen u odnosu na 2015, ova ruta za njih postaje sve smrtonosnija.

Glasnogovornica Visokog komesarijata za izbjeglice (UNHCR) Shabia Mantoo podsjetila je da je 2015. godine u Evropu ušao rekordan broj izbjeglica i migranata, gotovo milion, prenosi Anadolija.

Mantoo je navela da je u narednim godinama taj broj opadao. Tako je u 2018. godini u Evropu prešlo ​​141.500 ljudi, 123.700 ljudi u 2019, 95.800 u 2020. i 123.300 u prošloj godini.

“Dok je broj izbjeglica i migranata koji prelaze Mediteran na putu za Evropu manji nego 2015. godine, putovanja postaju sve smrtonosnija”, rekla je Mantoo.

Kako je kazala, iako je smanjen broj prelazaka, povećan je broj smrtnih slučajeva.

Pogibija migranata

Mantoo je navela da je 2018. godine poginulo ili nestalo u vodama Mediterana 2.277 neregularnih migranata, 2019. 1.510, zatim 2020. 1.881 i 3.231 prošle godine.

Istakla je da je najviše smrtnih slučajeva zabilježeno na rutama Eritreje, Somalije, Džibutija, Etiopije, Sudana i Libije.

“Tokom svog putovanja, izbjeglice i migranti nemaju drugog izbora nego da se oslone na krijumčare da pređu pustinju Saharu. I to ih izlaže visokim rizicima od zlostavljanja. Iz Libije i Tunisa mnogi pokušavaju preći more kako bi stigli do Italije i Malte”, naglasila je Mantoo.

Pozvala je međunarodnu zajednicu na poduzimanje dodatnih mjera kako bi se spriječila pogibija neregularnih migranata u vodama Mediterana i kako bi zaštitili izbjeglice i tražioce azila koji putuju u Evropu.

Zemlje na sjeveru Afrike, poput Libije, Tunisa i Maroka, smatraju se izlaznim tačkama za neregularne migrante koji žele ilegalno doći u Evropu preko Mediterana.

Izvor: Agencije