Von der Leyen pozvala partnere u svijetu da ne ograničavaju izvoz hrane

Evropska unija će izdvojiti 2,5 milijarde eura kako bi omogućila ugroženim dijelovima svijeta da kupe hranu u trenutku kada cijene na globalnom tržištu rastu, kazala je čelnica EK-a.

Von der Leyen je najavila da će EU pojačati i vlastitu proizvodnju u poljoprivrednom sektoru (EPA)

U svjetlu rasprave o globalnoj krizi u snabdijevanju hranom predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen upozorila je da se svijet trenutno suočava sa kritičnim prioritetom da deblokira više od 20 miliona tona žita koje je “zarobljeno” u Ukrajini.

“Radimo na putevima solidarnosti koji bi omogućili da se dijelovi tog žita prevezu kopnenim putevima ili željeznicom. Kompliciranije je i skupo, ali je neophodno da se to žito izveze”, poručila je Von der Leyen, prenosi Tanjug.

Ona je nakon sastanka lidera EU 27 najavila da će Unija izdvojiti 2,5 milijarde eura kako bi omogućila ugroženim dijelovima svijeta da kupe hranu u trenutku kada cijene na globalnom tržištu rastu.

Vlastita proizvodnja

Istovremeno, najavila je da će EU pojačati i vlastitu proizvodnju u poljoprivrednom sektoru kako bi doprinijela boljoj snabdjevenosti svjetskog tržišta hrane.

“Očekujemo rekordni izvoz žitarica od 40 miliona tona u 2022. i 2023. godini”, poručila je Von der Leyen

Predsjednica Evropske komisije pozvala je sve partnere u svijetu da ne ograničavaju globalnu trgovinu kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima ocijenivši da za takve restrikcije apsolutno nema mjesta ni u EU ni globalno.

Izvor: Agencije