NATO spreman baviti se sigurnosnim zabrinutostima

Svih 30 članica NATO-a spremno je sjesti za stol kako bi se bavili sigurnosnim zabrinutostima Turske u vezi s Radničkom partijom Kurdistana, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Turska je važan saveznik, rekao je Jens Stoltenberg (EPA)

Svih 30 članica NATO-a spremno je sjesti za stol kako bi se bavili sigurnosnim zabrinutostima Turske u vezi s Radničkom partijom Kurdistana (PKK), izjavio je u srijedu generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Njegovi komentari dolaze dok je Turska i dalje protiv nastojanja Finske i Švedske da postanu članice u transatlantskom savezu.

Ankara tvrdi da su obje skandinavske države “podržale i pružile sigurno utočište teroristima”, uključujući članove YPG-a (Jedinice narodne odbrane), PKK-a i druge, prenosi Anadolija.

Pokušaj pronalaska rješenja

“Svi saveznici u NATO-u su, naravno, spremni sjesti i baviti se tim zabrinutostima, uključujući prijetnje koje za Tursku predstavlja PKK … što je nešto što shvatamo veoma ozbiljno”, rekao je Stoltenberg novinarima u State Departmentu, gdje se sastao s američkim državni sekretarom Antonyjem Blinkenom.

“Znamo da nijedan drugi saveznik u NATO-u nije pretrpio više terorističkih napada od Turske. Turska je važan saveznik, ne samo zbog svoje strateške geografske lokacije na granici s Irakom i Sirijom”, dodao je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je rekao da će sazvati visokorangirane zvaničnike iz Turske, Švedske i Finske u Briselu narednih dana, dodajući da je uvjeren da će “naći zajednički put naprijed”.

Ranije u srijedu je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao da Švedska i Finska još nisu dostavile Ankari konkretne odgovore koji ispunjavaju njena očekivanja.

Primjedbe zbog Švedske i Finske

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za ulazak u NATO 18. maja, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara.

Turska, dugogodišnja članica Alijanse, izrazila je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritizirajući te zemlje zbog toleriranja, pa čak i podržavanje grupa kao što su YPG i PKK.

Svi zahtjevi za članstvo u NATO-u moraju biti jednoglasno prihvaćeni u 30-članom Savezu.

Izvor: Agencije