Šta je HIMARS, američki raketni sistem za Ukrajinu?

Artiljerijski raketni sistem visoke mobilnosti će ukrajinskim snagama dati sposobnost napada duboko iza ruske linije.

Domet raketa iz HIMARS-a sistema je oko 80 kilometara, skoro dvostruko više od haubica M777 (AFP)

Zvaničnici Bijele kuće potvrdili su da će SAD Ukrajini poslati artiljerijski raketni sistem visoke mobilnosti M142, poznat i kao HIMARS.

Taj raketni sistem srednjeg dometa dugo je pri vrhu liste želja Kijeva, koji ga smatra potrebnim za borbu protiv ruskih snaga koje su fokus stavile na istok Ukrajine.

Američki zvaničnici potvrdili su da će ovi sistemi biti dio paketa pomoći vrijednog 700 miliona dolara, u kojem će biti i helikopter, antitenkovski sistemi Javelin, taktička vozila, rezervni dijelovi i drugo.

Predsjednik Joe Biden je u utorak za New York Times naveo da će SAD osigurati Ukrajini naprednije raketne sisteme i municiju, čime će moći izvesti preciznije napade na ključne mete na bojištu, ali nije naveo njihova imena.

Dodao je da će to oružje pomoći Ukrajini u borbi “na frontu“ i da stekne “najjaču moguću poziciju za pregovaračkim stolom“.

Taj vojni paket je jedanaesti koji je SAD pripremio za Ukrajinu od početka ruske invazije 24. februara.

Ukupno, SAD je od tada za Ukrajinu izdvojio oko 4,5 milijardi dolara, u šta su uključene i haubice odobrene u aprilu, koje su do sada, prije odobrenja HIMARS-a, bile najmoćnije artiljerijsko oružje isporučeno Ukrajini.

Šta je novi sistem koji šalje SAD?

HIMARS je visokotehnološki raketni lanser male težine na točkovima, što mu daje veću agilnost i manevarske sposobnosti na ratištu.

Svaka jedinica može nositi šest GPS-om vođenih raketa, ponovno punjenje moguće je za oko jedne minute, a iziskuje mali broj članova osoblja.

Analitičari kažu da je ovaj sistem značajno pouzdaniji od ostalih raketnih koje ukrajinske snage trenutno koriste.

Domet raketa iz ovog sistema je oko 80 kilometara, skoro dvostruko više od haubica M777, koje je SAD ranije isporučio Ukrajini.

Nije poznato koliko će sistema SAD poslati Ukrajini.

Zašto je sistem značajan?

Ukrajinski zvaničnici dugo traže artiljerijske sisteme dužeg dometa kako bi spriječile napredak ruskih snaga na istoku, u regiji prostranih polja, koja se općenito smatraju terenom težim za odbranu u poređenju s gušćim urbanim područjima.

U subotu, dok su ruske snage napadale su strateški značajan grad Sjeverodonjeck, savjetnik ukrajinskog predsjednika i pregovarač u mirovnim pregovorima Mihajlo Podoljak ponovo je rekao da je njegovoj zemlji potrebno oružje većeg dometa kako bi se odgovorilo Rusima.

“Teško se boriti kada vas napadaju sa udaljenosti od 70 kilometara, a nemate čime uzvratiti. Ukrajina može vratiti Rusiju iza ‘željezne zavjese’, ali nam za to treba efikasno oružje“, kazao je Podoljak.

Svaka jedinica može nositi šest GPS-om vođenih raketa, a ponovno punjenje moguće je za oko jedne minute (EPA)

HIMARS će ukrajinskim snagama dati sposobnost napada duboko iza ruske linije.

Također mogu pokrenuti napade sa mnogo zaštićenijeg područja.

“Šire govoreći, ukrajinski artiljerijski arsenal je u podređenom položaju u odnosu na ruski – i prema dometu, i prema količini“, kazao je za Al Jazeeru Samuel Cranny-Evans, istraživač i analitičar sa Kraljevskog instituta United Service.

Dodao je da sistemi koje koristi Rusija, u slučaju da budu nadograđeni, a prije svih BM-30 Smerč, mogu “osigurati trajnu i razornu vatru sa distance od 90 ili 120 kilometara“.

HIMARS će Ukrajini “omogućiti, prvo, sposobnost da dobaci do tih sistema u slučaju da se oni nalaze van dometa haubica“, rekao je.

“Uz to, sistemi dugog dometa mogu se koristiti i za ciljanje ruske logistike i zapovjednih i kontrolnih čvorišta, koji su ključni za borbene sposobnosti Rusije.“

Učinkovitost novih sistema, dodao je, zavisit će  najviše od “sposobnosti Ukrajine da izvrši izviđačke i obavještajne aktinvosti sa druge strane linije i dobro iskoristi te podatke primjenom novog sistema“.

Šta je SAD čekao do sada?

SAD je bio u nedoumici zbog slanja oružja zbog čije bi se upotrebe konflikt mogao prenijeti van granica Ukrajine.

Do danas Washington nije otvoreno podržao nijedan od napada kratkog dometa koje je Ukrajina navodno izvela unutar ruske teritorije, raketama, dronovima ili helikopterima.

Dok artiljerijski sistem poput HIMARS-a teoretski može dobaciti do Rusije ukoliko se aktivira sa područja blizu granice, američki zvaničnik je novinarima rekao da su “Ukrajinci dali garancije da neće koristiti sistem za napade na rusku teritoriju“.

SAD je naveo da Ukrajini neće dati taktičke sisteme projektila koji imaju domet od 300 kilometara.

Rusija je navela da će američka odluka da Ukrajini pošalje HIMARS izazvati rizik od direktne konfrontacije.

U srijedu je Kremlj oštro kritizirao američku odluku, optužujući Washington da dolijeva “ulje na vatru“.

Izvor: Al Jazeera i agencije