Parlament potvrdio novu Vladu Slovenije

Za ekipu Roberta Goloba, sastavljenu od 17 ministara i ministrica, nakon višesatne rasprave, glasala su 53 zastupnika iz triju stranaka vladajuće koalicije.

Riječ je o 13. slovenskoj vladi od stijeanja državne samostalnosti (EPA - Ilustracija)

Parlament Slovenije je uvjerljivom većinom u srijedu potvrdio ministre u novoj Vladi premijera Roberta Goloba, čime je ona počela mandat.

Za ekipu sastavljenu od 17 ministara i ministrica je nakon višesatne rasprave glasalo 53 zastupnika iz triju stranaka Golobove vladajuće koalicije, prenosi Hina.

Protiv je bilo 28 zastupnika iz Slovenske demokratske stranke (SDS) dosadašnjeg premijera Janeza Janše te iz demokršćanske Nove Slovenije (NS), stranke koja je bila u dosadašnjoj vladajućoj koaliciji.

Golob je na početku sjednice naglasio da je njegova vlada dobro sastavljena kombinacija iskusnih političara i stručnjaka za pojedina područja, da će odmah početi raditi na prioritetima zacrtanim koalicijskim ugovorom te da će građani na takvu vladu uskoro  moći biti ponosni.

‘Odmah ćemo početi s radom’

Riječ je o 13. slovenskoj vladi od stjecanja državne samostalnosti i jednoj od najbrže sastavljenih nakon parlamentarnih izbora, koji su ove godine održani 24. aprila.

Uz ministre iz Golobove stranke Pokret Svoboda, koja je na izborima osvojila najviše glasova, u nju su ušli i ministri iz dviju koalicijskih stranaka, Socijalnih demokrata (SD) i stranke Ljevica (L).

Golob je prilikom predstavljanja svoje ekipe kazao da ne očekuje uobičajenih 100 dana mira za novu vladu i da će ona odmah početi raditi i biti operativna, što je potrebno s obzirom na domaće izazove i situaciju u svijetu.

Izvor: Agencije