SAD spreman formalno odobriti prevoz i osiguranje izvoza ruskih žitarica i gnojiva

Ruske žitarice i umjetna gnojiva nisu obuhvaćeni američkim sankcijama, rekla je američka ambasadorica pri UN-u.

Rusija i Ukrajina proizvode gotovo trećinu svjetske pšenice (REUTERS/Mohamed Abd El Ghany)

SAD je prevoznicima i osiguravateljima spreman izdati pismene dozvole kako bi olakšao izvoz ruskih žitarica i gnojiva, izjavila je američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield.

Ruske žitarice i umjetna gnojiva nisu obuhvaćeni američkim sankcijama, naglasila je Thomas-Greenfield, ali „kompanije su blago nervozne i spremni smo im izdati pismene potvrde ako će to pomoći da ih se ohrabri”.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric odvojeno je u utorak izjavio da je čelnica UNCTAD-a Rebecca Grynspan u Moskvi “konstruktivno raspravljala” s prvim potpredsjednikom ruske vlade Andrejem Belousovim o stvaranju uvjeta za nesmetani izvoz ruskih žitarica i gnojiva.

Grynspan sada u Washingtonu razgovara o istom problemu, „s ključnim ciljem rješavanja sve izraženije globalne prehrambene nesigurnosti”, rekao je Dujarric.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres posjetio je u maju Moskvu i Kijev i paralelno pokušava posredovati u sastavljanju, kako ga naziva, “paket aranžmana” za nastavak ukrajinskog izvoza hrane i ruskog izvoza hrane i gnojiva.

Rat u Ukrajini poremetio tržište

Ruska invazija na Ukrajinu i zapadne sankcije Moskvi potaknuli su snažan rast cijena žitarica, jestivih ulja, goriva i gnojiva i izazvali globalnu prehrambenu krizu, podsjeća Reuters.

Rusija i Ukrajina proizvode gotovo trećinu svjetske pšenice, Rusija je i ključni izvoznik gnojiva, a Ukrajina vodeći izvoznik kukuruza i suncokretovog ulja, prenosi Hina.

Od početka ruske invazije 24. februara Ukrajina ne izvozi žitarice preko luka na Crnom moru i više od 20 miliona tona žitarica zaglavilo je u silosima. Moskva pak tvrdi da su njezin izvoz gnojiva i žitarica poremetile sankcije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak da je Rusija u koordinaciji s Turskom spremna olakšati izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, prema saopćenju Kremlja nakon razgovora s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom.

Izvor: Agencije