Rusija prekida snabdjevanje Danske plinom

Kompanija je navela da potez Rusije znači kako će Danska morati kupovati više plina na evropskom tržištu.

Nipper: Stojimo čvrsto u našoj odluci da odbijemo plaćati u rubljama i pripremili smo se za ovaj scenarij (EPA)

Najveća danska energetska kompanija Orsted saopćila je danas kako Rusija prekida dotok gasa toj kompaniji, jer ga je odbila plaćati u rubljama, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Orsted je saopćio kako očekuje da će ipak moći snabdijevati potrošače plinom.

„Stojimo čvrsto u našoj odluci da odbijemo plaćati u rubljama i pripremili smo se za ovaj scenarij. Sadašnja situacija podržava potrebu EU da postane nezavisna od ruskog plina, tako što će podržati razvoj obnovljive energije“, rekao je izvršni direktor Orsteda Mads Nipper.

Kompanija je navela da potez Rusije znači kako će Danska morati kupovati više plina na evropskom tržištu.

Pitanje polja Tir

Prema podacima Danske energetske agencije, u prvih 18 sedmica ove godine ruski plin je činio oko 25 posto potrošnje gasa u Evropskoj uniji. Agencija je saopćila da gubitak snabdijevanja iz ruskih izvora po Dansku neće imati posljedice odmah.

„Još uvijek imamo plina u Danskoj i potrošači ga još uvijek mogu dobiti. Ali imamo spremne planove za slučaj da se situacija pogorša“, rekao je generalni direktor Agencije Kristoffer Bottzauw.

Danska je godinama izvozila prirodni plin, ali zbog renoviranja gasnog polja Tira u Sjevernom moru sada preko Njemačke uvozi oko 75 posto gasa za domaću potrošnju.

Očekuje se da će Tir nastaviti sa radom sredinom iduće godine.

Izvor: Agencije