‘Newsweek’: Hoće li ruske hipersonične rakete Cirkon promijeniti tok rata u Ukrajini?

Prema izvještaju koji je objavio američki magazin “Newsweek”, nova raketa koju je testirala ruska mornarica je smrtonosno oružje koje je još u razvoju, ali može promijeniti tok rata u Ukrajini.

Prema ruskim zvaničnicima, nova raketa može biti usmjerena na bilo koju metu sa velike udaljenosti i ne može je presresti nijedan od postojećih sistema protivraketne odbrane

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je tokom vikenda da je njegova mornarica uspješno testirala novu hipersoničnu krstareću raketu dugog dometa.

Prema izvještaju koji je objavio američki magazin “Newsweek”, nova raketa koju je testirala ruska mornarica je smrtonosno oružje koje je još u razvoju, ali može promijeniti tok rata u Ukrajini kada se počne koristiti kasnije ove godine.

Časopis navodi da je u saopćenju ruskog Ministarstva odbrane navedeno da je nova raketa, koja je nazvana “Cirkon”, lansirana “u okviru testiranja novih vrsta naoružanja”, te da je uspješno pogodila metu za obuku u Bijelom moru kod sjeverozapadne obale Rusije.

“Prema podacima objektivne kontrole, hipersonična krstareća raketa Cirkon uspješno je pogodila morski cilj udaljen oko 1.000 kilometara. Let hipersonične rakete odgovarao je navedenim parametrima”, navodi se u saopćenju Ministarstva.

Prema ruskim zvaničnicima, nova raketa može biti usmjerena na bilo koju metu sa velike udaljenosti i ne može je presresti nijedan od postojećih sistema protivraketne odbrane.

Cirkon izuzetno skupa raketa

Američki časopis ističe da bi projektil, iako je još u razvoju i vjeruje se da će biti spreman za upotrebu tek kasnije ove godine, mogao značajno promijeniti tok ruskog rata u Ukrajini, jer će moći biti raspoređen na ruskim krstaricama, fregatama i podmornicama, a može se koristiti protiv morskih i kopnenih ciljeva.

Newsweek je citirao stručnjaka za odbranu Nicholasa Drummonda koji je rekao da će Rusija “sigurno pokušati” upotrijebiti rakete Cirkon kada budu spremne za raspoređivanje. Istakao je da je Cirkon izuzetno skupa raketa, čija se cijena kreće između pet i 210 miliona dolara po raketi, a namijenjena je za napad na brodove, posebno na nosače aviona.

Stručnjak tvrdi da se nova raketa “može koristiti i kao oružje na bojnom polju za uništavanje aerodroma i strateških kopnenih ciljeva, kao što su skladišta municije i goriva, skladišta logističke opreme i tako dalje”.

Drummond vjeruje da će Rusija koristiti novi projektil da intenzivira svoje ratne napore bez pribjegavanja značajnijoj eskalaciji koja bi mogla potaknuti Sjevernoatlantski savez (NATO) da se direktno umiješa u sukob.

Izvor: Agencije